В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Въпреки гасенето на малки пожари и САЩ, и ЕС вървят към тежка рецесия

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, В развитие, 05.02.2023

16:40 | 2 май 2023
Автор: Николета Рилска

Финансовите сигнали от САЩ са лоши в последните седмици. САЩ няма да изпаднат в дефолт, разбира се, но новините, които излизат една след друга, показват, че има пожар и панически се опитват да се запушат пробойните, за да не стане паника сред обществото. Купуването на First Republic Bank от JPMorgan е точно такъв ход. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Общата паника, която в момента я има на пазара в различни сектори, не допринася за развитието на ситуацията. Правителствата предприемат мерки, за да не стане по-голяма паниката сред потребителите“, посочи гостът.

„Постоянното повишаване на лихвите показва, че и САЩ, а след тях и Европейският съюз вървят към рецесия. Най-важното е паниката, която беше на пазара, да се успокои. Всяка малка негативна новина може да доведе до много голяма връзка от събития. Затова регулаторите и правителствата излизат извън всички правила само и само да държат напрежението ниско“.

Според Керемедчиев обаче паниката няма да може да бъде овладяна.

„В момента се гасят малки пожари, но не се вижда цялостната картина, че вървим към тежка рецесия“.

Гостът коментира и предстоящите президентски избори в САЩ през 2024 г.

„Демократите имат тежък проблем, защото не могат да извадят силен кандидат за следващите избори. При победата срещу Доналг Тръмп имаше съвсем други обстоятелства – имаше всеобща мобилизация на демократите и желание той да бъде свален от власт“, обясни Керемедчиев.

Той посочи, че САЩ вече са узрели за жена президент и отбеляза, че Камала Харис и Мишел Обама, например, вече се готвят за избори, възможно е и за по-следващите такива.

„Много е вероятно на тези избори да имаме най-възрастният сблъсък на кандидат-президенти, но на следващите избори да имаме изцяло женски сблъсък“.

Керемедчиев смята, че ако Байдън отново застане начело на САЩ ще се изострят противоречията между републиканци и демократи, които вече са факт.

„Републиканците в момента поставят под съмнения всяка помощ, която отива в Украйна, което разбива единната позиция на САЩ. Затова се наложи (президентът на Украйна Володимир) Зеленски да рискува пътуване към САЩ и да се обърне към Конгреса... Вероятно е пропастта да окаже влияние върху бъдещите политики на САЩ, особено към подкрепата за Украйна“.

Експертът прогнозира победа на Тръмп в случай на сблъсък между Байдън и Тръмп. Той посочи, че Байдън има много нисък рейтинг и одобрение, САЩ са в тежка икономическа криза.

„Тръмп каза,че ще започне моментални преговори за спиране на войната в Украйна – нещо, което може би целият свят иска. Видя се, че той може да преговаря с лидера на Северна Корея, с Путин, с Ердоган. Делото срещу него по-скоро ще му изпише вежди, отколкото да му извади очи“.

Керемедчиев очаква Тръмп да представи и собствен план за спиране на войната в Украйна в случай на победа на изборите.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.