В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Банките са добре капитализирани и оцеляха след бурна седмица за сектора

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "В развитие", 27.03.2023

17:40 | 27 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Финансовите пазари отново бяха подложени на натиск след срив на акциите на Deutsche Bank, докато правителствените ръководители, събрали се в Брюксел за срещата на върха на ЕС, се опитаха да успокоят обстановката. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард също увери, че банките разполагат с повече от достатъчно капитал и ликвидност. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, коментирайки най-важното през изминалата седмица в предаването "В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Различни ръководители на паричната и фискалната политика приветстваха придобиването на Credit Suisse от UBS. В САЩ председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и министърът на финансите Джанет Йелън заявиха, че този ход ще засили финансовата стабилност. Представители на Европейската централна банка изразиха подобни мнения.

Йелън също така заяви, че правителството на САЩ ще мобилизира допълнителна помощ за проблемните банки, ако отново се стигне до масирано изтичане на капитали и рискове от разпространение на проблемите в останалата част на финансовия сектор. 

Швейцарската национална банка защити сливането, като заяви, че ако Credit Suisse е била ликвидирана, това е можело да доведе до финансова криза.

През изминалата седмица Федералният резерв отново повиши основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта. Целевият диапазон за лихвения процент по федералните фондове вече е 4,75-5,0%. Същевременно централната банка сигнализира, че през тази година е вероятно само още едно повишение на лихвения процент. По отношение на кризата в банковата система на САЩ Фед обяви, че според него банковата система е „стабилна и устойчива". Въпреки това последните събития вероятно ще доведат до ограничения в кредитирането на домакинствата и предприятията и ще окажат влияние върху икономическата активност, пазара на труда и инфлацията. 

Швейцарската централна банка също повиши лихвените проценти въпреки сътресенията в банковия сектор. Основният лихвен процент бе повишен с 0,5 процентни пункта до 1,5%. Не е изключено да се наложи допълнително повишаване на лихвените проценти, за да се осигури ценова стабилност в средносрочен план - обясни SNB. Освен това тя ще продължи да се намесва на валутния пазар, ако е необходимо. Английската централна банка също повиши основния си лихвен процент. Той беше повишен с 0,25 процентни пункта до 4,25%.

След над месец приготовления и многократно отлагани срокове миналата седмица служебното правителство пусна дългоочаквания сайт за сравнение на цените.  Електронната платформа за наблюдение на цените на основни хранителни продукти  (www.foodprice.bg) дава информация за пазара на хранителни стоки у нас – от изкупни цени на основни суровини, през цени за внос и цени на едро, до цените в търговските обекти на дребно. 

Сайтът, проверките из търговските мрежи и опитът да се стандартизират цените на продуктите обаче предизвикаха отрицателните мнения на редица коментатори на фона на опитите на представители на служебния кабинет да защитят мерките, които са предприели в борбата с високата инфлация в страната.

Петър Ганев, старши икономистът на Института за пазарна икономика, коментира, че сайтът по-скоро би довел до обърквания.

Служебното правителство прави всичко възможно да провери дали има нелоялни практики при формирането на цените на храните. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му кабинетът търси баланса и разговор с търговските вериги. „Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните. На първо място, не можем да намерим обяснение защо някои продукти в България са по-скъпи в абсолютни стойности, отколкото в Австрия и Германия например“, добави Пеканов.

Какви теми и събития ще следим през настоящата седмица може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.