В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции поевтиняха преди решението за лихвите във Великобритания

Пазарен коментар на Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, "В развитие", 28.02.2023 г.

15:00 | 23 март 2023
Обновен: 15:40 | 23 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американските акции се възстановяват след загубите от сряда след като министърът на финансите Йелън заяви, че не се обмисля широко застраховане на американските депозити. Фючърсите от S&P добавиха 0.3% а договорите от Nasdaq 100 - 0.8%. Доларът се възстановява от понижението и се търгува без промяна спрямо основните валути. Доходността по 2 и 10 годишни американски облигации леко се повиши. Това каза Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Европейските акции отстъпват и вероятно ще прекъсна тридневния си ръст. Eurostoxx 600 се понижава с 1%. Най-слабо се представят банките като акциите на UBS губят 4%. Еврото леко поскъпна спрямо долара до 1.08-75. Доходността по европейските държавни облигации се понижава, а кредитните спредове се разширяват.

В Обединеното кралство Английската централна банка  се готви да продължи с повишаването на лихвите днес. Пазарът очаква повишение от 25 базисни пункта след като вчера данните за инфлацията се оказаха по-високи от очакваните. Доходността по облигациите леко намалява, водена от тази по краткосрочния дълг. Индексът FTSE се търгува със спад от 1%.

Швейцарската и норвежката централни банки разхлабиха политиката си в четвъртък, каквито бяха и прогнозите, и подсказаха, че предстоят още увеличения в борбата им за овладяване на растящите цени. Езикът ползван от норвежката банка беше по агресивен от очакваното и доведе до поскъпване на норвежката крона спрямо кошницата от 10 валути. Швейцарският франк не успя да запази поскъпването си.

 Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.