В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

IAG ще има готов завод в Бургас след година, планира още 2 в България

Антон Стефов, собственик International Armored Group, В развитие, 22.03.2023

18:20 | 22 март 2023
Обновен: 11:21 | 24 март 2023
Автор: Николета Рилска

Заводът на International Armored Group за бронирани машини в Бургас ще се случи с инвестиция от 20 милиона лева. Компанията е избрала града заради добрата му локация, която позволява организация на всички видове транспорт, както и заради помощта на местните органи. Очаква се след около година строежът да е завършен и да започне производството. Необходима е и подготовката на кадри, които да работят в завода. Това заяви Антон Стефов, собственик International Armored Group, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Подготовката е критична, тъй като кадрите се подготвят обикновено в самите заводи. Те подлежат на допълнителна подготовка и учебни процеси“, посочи гостът.

Той обясни, че подготовката става паралелно – специалистите се подготвят в самия завод.

По думите на госта целта е у нас да се създаде военна промишленост, която е способна да произвежда такава военна техника - да може страната ни адекватно да се защити, на родна територия да се извършват производствените процеси.

„Потенциалът на българската военна промишленост е огромен. Ще създаде възможност ние да се отбраняваме сами, а не друг да ни свърши работата. Защитата на страната е задължение на българската армия основно“.

Според Стефов в света ще има необходимост от все повече бойна техника. „Старите доктрини се променят, това е процес, който продължава и няма да се промени… Имайки предимство във военната техника, имате предимство в защитата“, каза той.

„Трябва да се опитаме да вдигаме нивото на армията, да създаваме работни места, да прехвърлим ноу-хау в България и да сме пълноценни членове на НАТО“.

Стефов разказа още, че компанията планира изграждането на заводи в Пловдивско и в Благоевград. „Това е необходимо от военна гледна точка“, изтъкна той.

И добави, че не трябва по никакъв начин да допускаме такава техника да се купува извън страната, защото това ни обрича на безкрайни плащания.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.