В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Централните банки се капсулират в опит да избегнат повторение на кризата от 2008 г.

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, В развитие, 20.03.2023

15:40 | 20 март 2023
Обновен: 16:43 | 20 март 2023
Автор: Николета Рилска

Сделката между Credit Suisse и UBS е интересна и неочаквана, защото миналата седмица централната банка на Швейцария отпусна 50 млрд. франка ликвиден резерв на Credit Suisse. Явно нещата обаче са по-дълбоки – според анализатори това е решение между големите централни банки, включително на САЩ, Япония, Великобритания, и на Европейската централна банка. Интересното в сделката е, че UBS купува акциите на Credit Suisse за под един швейцарски франк – наполовина спрямо нивото им от затваряне в петък. Другото интересно е, че има обезценка на подчинените облигации на Credit Suisse на 100%. Сделката е показателна, че централните банки и регулаторите целят да закрепят финансовото положение на сектора. Това заяви Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Според Фезелов няма връзка между проблемите на Credit Suisse и на Silicon Valley Bank и First Republic Bank. „Проблемите на Credit Suisse започнаха след делата за пране на пари и за съмнителни капитали. Оттогава насам има отлив на капитали от банката. По този начин банката стана абсолютно неликвидна“, обясни той.

По думите на госта може да се каже, че централните банки и контролните органи в Западна Европа и в САЩ се капсулират и взимат такива действия, за да поддържат ликвидност във финансовата система, което е много важно.

„Явно бързането при сделката е породено от факта, че ред банки фалираха по цял свят през 2008 г. Централните регулатори реагират много бързо, за да предотвратят такива масови кризи, защото това би довело до непредвидими действия… Явно банковите регулатори са постигнали споразумение подобни ситуации да са веднага туширани, за да не се получи лавинообразен ефект на фона на войната в Украйна“.

Фезелов отбеляза, че сътресенията на пазара на облигации след подобни новини са нещо нормално. Той добави, че се разпродават основно корпоративни облигации от банковия сектор, защото инвеститорите вече не са сигурни дали капиталите им са защитени.

Гостът не очаква да има буря на пазарите на фона на поевтиняващите акции на UBS.

„Нормално е при едно такова сливане при първоначалната еуфория да се понижат цените на акциите“.

Фезелов коментира и как състоянието на банковия сектор ще се отрази на решенията на големите централни банки. Той посочи, че Федералният резерв вече е сигнализирал, че ще увеличи основните лихви на заседанието си тази седмица с 25 базисни пункта.

„Очаква се все пак да има пауза поне от три-четири месеца за стабилизиране на банковия сектор. Нереализираните загуби в САЩ на големите американски банки са огромни“, каза гостът.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.