В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Първият винен маршрут в България и амбициите на Мелник

Милица Зикатанова, собственик на Вила Мелник, "В развитие", 23.02.2023 г.

15:30 | 23 февруари 2023
Обновен: 13:24 | 27 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Първият винен туристически маршрут в България „Долината на Струма“ беше официално представен тoзи месец, като надеждите са това да даде допълнителен тласък на туризма в региона и да подпомогне развитието на другите винарски райони в България. Новият маршрут е в съответствие с Плана за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на страната. Това коментира Милица Зикатанова, собственик на Вила Мелник, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Има винен туризъм където има традиции в производството, висококачествени вина и компактни клъстери от винарни, които правят хубави вина и се интересуват да посрещат гости."

През последните години България се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм – не само заради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и заради множество успешно функциониращи изби, част от които вече са и популярни туристически атракции. 80 изби в България предлагат винен туризъм, а над 20 изби предлагат и хотелско настаняване.

Местни организации по своя инициатива вече разработват и рекламират регионите си като цели за винен туризъм, като държавата може да помогне с изграждането на довеждаща инфраструктура и разработването на информационни табели по подобие на тези за други туристически обекти, каза Зикатанова.

"Надяваме се администрацията да създаде и улесни процедурите и да остави на местните бизнеси сами да измислят кои точно да са маршрутите, къде да се поставят табелите и какво да пише на тях."

Потенциалът на България за място за винен туризъм се вижда от включването на български изби в световните класации за винен туризъм, каза Зикатанова.

"Ние имаме история и традиции във винопроизводството. Имаме прекрасна природа, която ни позволява да правим разнообразни висококачествени вина - всеки един регион на България може да се похвали с уникален местен сорт. Имаме много модерни винарни, които искат да правят смели вина и са отворени за винен туризъм."

Все повече туроператорите правят специализирани винени турове, а напоследък дейност развиват и специализирани винени туроператори не само в България, но и в чужбина.

Все повече чужденци откриват Мелник като дестинация за винен туризъм и се строят няколко нови винарни, добави Зикатанова.

Повече за бъдещето на винения туризъм в Мелник и в други региони на България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.