В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

БФБ ще е част от нова компания-доставчик на пазарни данни в ЕС

Доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор БФБ, "В развитие", 20.02.2023 г.

18:00 | 20 февруари 2023
Обновен: 12:05 | 23 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Българската фондова борса като представител на малките борси в Европа е заявила своя интерес да участва като миноритарен партньор в нова компания-доставчик на пазарни данни в ЕС. Ролята на БФБ предстои да се уточни, когато проектът бъде финализиран, но най-малкото ще бъде акционер с участие във взимането на решения на ниво собственик. Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор БФБ, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Ако тази регулация бъде приета, това ще е поредната стъпка към изграждането на Съюза на капиталовите пазари в Европа. Тази процедура е доста дълга, тъй като европейските пазари за разлика от американските са много фрагментирани - има големи, средни и малки борси и разликата между тях е огромна. Тази фрагментация води до възможност за конкуренция, но специално малките пазари по-скоро страдат от подобна консолидация - така сме трудно достъпни за глобалните инвеститори."

Споразумението за консолидираните данни се дискутира от години и има очакване, че скоро ще бъде изменен регламентът за пазарите на финансови инструменти и ще бъде въведено това условие, обясни Моравенов. Борсите и в момента разпространяват пазарни данни от търговията в реално време до инвеститори и фондове, но повечето от потребителите ги получават от посредници дистрибутори на данни.

"Идеята е да се консолидира и да има едно лице, което да събира тези данни и да ги предоставя на всички заинтересовани лица в Европа. Целта е качествени данни за пазара във всички европейски държави в реално време да могат да бъдат консолидирано представени до крайните потребители."

Източникът на тези данни са самите борси и те имат богат опит в обработката им. Новото обединение би станало задължително - борсите ще предоставят данните си на него за разпространение - като ще се намали вероятността от разминаване в данните и ще даде повече информация на инвеститорите за иначе оставащи в сянка сектори, коментира Моравенов.

Пазарната среда бе определяща за по-слабата година за IPO на BEAM пазара на БФБ през 2022 г. в сравнение с 2021 г., коментира Моравенов. Тази година ситуацията ще бъде подобна на изминалата и това се вижда от по-ниските обороти от началото на 2023 г.

"В началото на 2022 г. нещата се промениха драматично и войната в Украйна беше катализатор. От този момент през цялата година капиталовите пазари бяха в непрекъсната турбуленция, инвеститорите станаха много предпазливи, паднаха много оценките и част от компаниите решиха да изчакат."

Българският пазар все още е далеч от постигането на пълно възстановяване, смята Моравенов. Има много компании, които се подготвят за излизане на BEAM пазара и "тепърва предстои да видим някои от най-интересните", добави той.

В момента няма особено възстановяване на цените на акциите на БФБ в сравнение със световните пазари, но спадът през изминалата година също е бил много по-малък (-5%) в сравнение с глобалния (до -20%). Няма и толкова голяма тежест на технологични компании в индекса, а те бяха водещите в спада по света през 2022 г., каза Моравенов.

Очакванията за годината да бъде предизвикателна, като е важно къде ще спре растежът на лихвите, но "през втората половина на годината ще има нови IPO-та на интересни компании. Инвеститорският интерес може би ще бъде по-добър от предходната година, особено ако успеем да реализираме съвместния проект с Българската банка за развитие за български IPO фонд."

Какви други инициативи има за привличане на инвеститори и запазването на компании на европейските пазари може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.