В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

С извънредното положение Ердоган си даде поле за действие срещу надигащия се гняв

Мехмед Юмер, журналист, "В развитие", 10.02.2023 г.

15:40 | 10 февруари 2023
Обновен: 17:34 | 10 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Има гняв срещу управляващите в Турция най-вече заради неадекватната реакция в първите дни след земетресенията и бавното осигуряване на необходимите провизии и топли дрехи. С преминаването на шока от бедствието ще се засилят и упреците заради допускането на некачествено строителство, и макар президентът Реджеп Тайип Ердоган да призна, че е имало затруднения, той няма да изпусне контрол, особено с оглед предстоящите избори. Това коментира журналистът Мехмед Юмер в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десетте най-засегнати от бедствието райони, но по конституция няма причина за отлагане на изборите, освен ако не настъпи военно положение. За момента няма индикации, че редовните избори ще бъдат отложени, но няма и яснота за тяхното провеждане, каза Юмер. Президентът отиде на мястото на бедствието, за да внесе малко успокоение и като ПР действие, но и за да провери какво е отношението на хората към управляващите.

"Политик като Ердоган, който е бил 20 години начело на държавата, мисли с друг манталитет... Извънредното положение ще накара властта да има своя периметър на влияние и тя няма да го изпусне. Ердоган не отправи послание това да бъде надполитическо обединяване и фактически си съхрани периметъра в следващите месеци, според ситуацията, пак да обърне нещата в своя полза, т.е. той пак да бъде контролиращият фактор. Владетели като турския лидер мислят по друг начин".

Турските геолози, сеизмолози и архитекти са предупреждавали от много време за евентуалните последици от такива земетресения и слабите сгради, и сега хората вече питат защо се случи това нещо, каза Юмер. Според специалисти в турските телевизии под руините може да има над 190 хил. души, като жертвите в Турция до момента са над 18 хиляди.

"Гняв има и той се вижда от камерите на репортерите... Хората в бедстващите райони, в Кахраманмараш, където управляващите имат много голяма подкрепа, казват - вие управлявахте 20 години, как през цялото това време тези сгради получаваха разрешителни, как всичко това се е допуснало. Гневът ще дойде и оттам, защото явно е имало много некачествен контрол върху строителството".

Юмер напомни за земетресението през 1999 г., при което загинаха поне 17 000 души и което породи финансова криза в началото на века.

"Бедстващите сега региони не са сърцето на турската икономика, но ще забавят поне за десет години темпа на икономическо развитие на Турция поне с два-три пункта. Турция ще трябва да се концентрира върху тези региони и Ердоган ще иска да държи контрола в свои ръце. Турската икономика може да забуксува и още повече ще нарасне недоволството".

Докато в Турция може да се очаква сравнително бързо построяване на нови жилища и стабилизиране на ситуацията, не може да се правят никакви точни прогнози за Сирия, коментира Юмер. Засегнатите региони там не са под контрола на Дамаск, а на бунтовниците, които воюваха срещу президента Асад. Достъпът до хуманитарна помощ е ограничен, като такава идва предимно от държавите от Персийския залив. Ако Русия и Иран решат да помогнат, те ще изпратят помощи на официален Дамаск, прогнозира Юмер, а Турция от своя страна може да помогне в регионите си на влияние по границата, където проведе няколко военни операции през последните години.

Каква беше реакцията на международната общност на фона на неосманиската реторика на Ердоган и какви могат да бъдат ефектите от това в Турция може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.