В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Предстоят турбулентни месеци за лирата, възстановяване може да има 2024-2025 г.

Красимира Коджаманова, изп. директор на Select Asset Management, В развитие, 03.02.2023

15:22 | 3 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Турската лира се представя стабилно, но това се дължи на мерките на правителството. Ситуацията вероятно скоро ще се промени, ще има допълнително обезценяване на валутата още през следващите седмици. Какво предстои много ще зависи от резултата на изборите. Ако дойде ново правителство, можем да наблюдаваме интересни резултати и лирата да се възстанови през 2024-2025 г. Това заяви Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Select Asset Management, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По нейни думи мерките на правителството удрят най-тежко компаниите износители.

„Ако няма промяна в политиката на централната банка, дългосрочно високата инфлация ще създава много повече предизвикателства през бизнеса и ще им е много трудно да повишат своите маржини на печалба“.

Гостът отбеляза, че мерките на Федералния резерв и на останалите централни банки за забавяне на инфлацията трябва да служат за пример на Турската централна банка, но институцията продължава да е политически „аутсайдер“ и да действа по коренно различен начин.

„Виждаме какви са резултатите – за съжаление, инфлацията в Турция е прекалено висока. За обикновения човек, обикновения търговец е изключително трудно да живее в страната и да прави бизнес“.

Коджаманова коментира и причините турските активи да поевтиняват в началото на годината. Тя отбеляза, че това е нормално, тъй като акциите, които са най-поевтинели, се купуват най-много от инвеститорите – и обратното.

„Турският индекс беше лидер в световен мащаб за миналата година, в края на годината инвеститорите заключват своите печалби – ситуацията е обичайна“.

Според госта в глобален мащаб основен фактор на пазарите са политиките на централните банки. Тя изрази мнение, че очакванията за смекчаване са твърде оптимистични.

„Фед и ЕЦБ дадоха сигнали на последните си заседания, че ще наблюдаваме допълнително увеличение не само през март, но и след първото полугодие“.

Коджаманова смята, че през 2023 г. ситуацията ще продължава да е предизвикателна на пазарите. Тя обаче добави, че вече има много добри възможности за инвестиране, но в дългосрочен план.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.