В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на природен газ наблюдава как всички страхове не се сбъдват

Aдв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", В развитие, 01.02.2023

16:57 | 1 февруари 2023
Обновен: 17:36 | 1 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Търговията на газов хъб „Балкан“ се развива сравнително добре. Хъбът все повече е измерител на реалната пазарна конюнктура в региона – цените се доближават до тези, които са на спотовите пазари. Потенциалът за обеми е доста по-голям, въпрос на развитие на самата платформа е. Към момента цените са около 120-130 лв. за мегаватчас. Това заяви адв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", в предаването „В развитие“ с водещ Петко Трухчев.

„Газовият хъб се доближава до регионалните пазари и е техен измерител“.

Кискинов коментира и очакваните нива на регулираните цени на природния газ. Той прогнозира одобрение на нива от около 125-130лв. за мегаватчас за февруари.

„Това е много добра новина за всички, които потребяват природен газ, както и за домакинствата“.

„Новината обаче не е толкова добра за търговците, които очакваха по-високи цени“, посочи гостът.

„Наблюдаваме как всички страхове не се сбъднаха – няма студена зима, няма високо потребление, има много газ и хранилищата са пълни. Очаква се те да са запълнени на 50% лятото. Очакваме лятото потреблението също да е по-ниско… Не се очаква цената на газа да мине 78-80 евро за мегаватчас, дори зимата да е много студена“.

Друга тема, на която адвокатът се спря, е търговията на Българската независима енергийна борса.

„Прави впечатление, че на фона на стабилните пазари на електроенергия, Българската независима енергийна борса започва доста стабилно да се справя с ликвидността. Вече има изтъргувани 94 хиляди мегаватчаса за ден, очакваме заветните 100 хиляди мегаватчаса“.

Според него реформирането на борсовата търговия – в следствие на препоръки на Европейската комисия, не трябва да включва таван на цени и облагане на производители за техните печалби, а на търговците за техните количества. „Програмите за подпомагане на индустрията също много се отразяват на пазара“, изтъкна гостът.

„Ние изтегляме основните производители, които могат да дадат дългосрочно снабдяване на предвидими цени извън пазара „ден напред“, и ги насочваме към пазара на дългосрочни договори“.

По думите на Кискинов цените на енергията на БНЕБ са нормални и не се очакват някакви драстични изменения, ако не настъпи страшна зима.

„Колкото и да се понижават температурите, пазарните участници се успокоиха. Те вече не очакват толкова високи ценови нива“.

На пазара на въглеродни емисии има леко покачване на цените, стана ясно от разговора. Кискинов отбеляза, че това не се касае толкова до финансови спекулации, колкото до очакванията, че спадът на индустриалното производство може би няма да е толкова суров, колкото по-рано се прогнозираше.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.