По-високи цени на природния газ в Европа заради притеснения около доставките

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 26.01.2023

18:25 | 26 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Цените на природния газ в Европа са по-високи и движението при тях се дължи на притеснения около доставките. Доставките по тръбопровода от Норвегия, която е най-големия европейски производител, бяха намалени през последните две седмици, поради планови и извън планови спирания.  В четвъртък се очаква доставките отново да се понижат, заради поддръжка на част от оборудването, разказа Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

От друга страна – едно от най големите газови полета във Великобритания също спира износа си до петък.

Прекъсвания има на терминалите за втечнен газ по целия свят.

Eni отмени товар от февруарската доставка за Пакистан, като се позова на форсмажор в  производствените мощности в Нигерия.

С отварянето на Китай има вероятност от допълнително покачване на цените на газа.

Американските газови фючърси паднаха под 3 долара заради мекото зимно време, но има и няколко други причини за поевтиняването: 

САЩ и Европа успяха да запълнят хранилищата си преди зимата. Затварянето на Freeport LNG, най-големият терминал в Тексас, което се оказа по-продължително от очакваното и намали износа на САЩ, подкрепи вътрешния пазар.

Освен това, производството на природен газ в САЩ се възстанови през последните 2 години до рекордно високи нива.

На петролния пазар – следим печалбите на най-големите американски петролни компании. Очаква се водещите пет компании да отчетат над 198 милиарда долара общи приходи за 2022. Според данни на Bloomberg, това е с 50% повече отколкото предишния годишен рекорд, поставен преди 10 години. Но печалбите през четвъртото тримесечие вероятно ще бъдат по-ниски заради по-евтиния петрол и понижените цени на газа.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.