В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Показателите на България за еврозоната са по-добри от тези на Хърватия

д-р Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade, „В развитие”, 12.01.2023

15:35 | 12 януари 2023
Обновен: 09:59 | 16 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Средногодишната инфлация в България през 2023 година ще бъде около 10%, а растежът на икономиката – малко под 1%. Това предвижда последната икономическа прогноза на Allianz Trade, разказа д-р Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade, в предаването „В развитие” с водещ Петко Трухчев.

Прогнозата ни е от края на 2022 година и е базирана на развитието на брутния вътрешен продукт през първите три тримесечия на миналата година. Базира се и на низходящите тенденции, които наблюдаваме през последното тримесечие на 2022 година, когато имаше спад на износа, на потребителските разходи и на инвестициите.

Изготвихме прогнозата и в контекста на глобалните перспективи и тези за Европа, където очакваме рязко забавяне и по-малко търсене на български стоки и услуги, обясни събеседникът.

По думите на Щамер дългът в България е положителен фактор и е относително нисък в сравнение с други държави. От тази гледна точка не виждаме особени проблеми. Правителството може да смекчи забавянето чрез повече фискални разходи, но властите трябва да бъдат предпазливи и да не действат прекалено агресивно.

„Ако гледаме макроикономическите данни, България е готова да влезе в еврозоната. Общите индикатори са дори по-добри от тези на Хърватия. За меките критерии Европейската комисия все още има опасения. Те са свързани с независимостта на централната банка на България. Там има критерии, които все още не отговарят на изискванията на Европейската комисия. България има около година и половина да подобри тези критерии и така влизането на страната в еврозоната ще е реалистично през 2025 година”, посочи събеседникът.

Според Щамер Чехия, Словакия и балтийските страни ще изпаднат в рецесия през 2023 година, защото зависят още повече от износа, отколкото България.

Енергийната криза, инфлацията и нарастващите лихвени проценти са основна причина за забавяне на растежа в региона на Централна и Източна Европа през 2023 година. Те свиват потребителските разходи и имат негативен ефект върху инвестициите, каза събеседникът.

Щамер прогнозира, че Европейската централна банка ще повишава лихвите до средата на тази година, след това ще изчака няколко месеца и първото понижение на лихвите може да се случи към края на 2023 година.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.