В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Догодина ефектите от кризите ще се проявявят и в българската стартъп екосистема

Макс Гурвиц, упр. партньор във Vitosha Venture Partners и чл. на УС на BVCA, във "В развитие", 25.11.2022

15:09 | 25 ноември 2022
Обновен: 14:40 | 29 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Ефектите от кризите, през които преминаваме, ще се проявят с известно забавяне. Няколко са показателите, по които българската стартъп система е първенец в региона на Югоизточна Европа - по брой фондове, по брой инвестиции, по обем на капитала. Около половин млрд. евро са менажираните средства във фондове, а възможността на българските компании да получат инвестиране е три пъти по-висока от другите компании в региона. Това коментира Макс Гурвиц, управляващ партньор във Vitosha Venture Partners и член на УС на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Гостът коментира първото проучване на Българската асоциация за дялото и рисково инвестиране за състоянието на стартъп екосистемата и рисковия капитал в ЮИЕ и България. Според данните общото финансиране, привлечено от стартъпите в региона, надхвърля 1,3 млрд. долара през 2022 година, което е шесткратно увеличение спрямо данните от 2017 година. 

Има няколко фактора, които допринасят за това развитие в България, каза гостът. Единият е, че обемът на дяловото финансиране на компании в ранен етап като цяло е пораснал много. „Ние имаме късмета да притежаваме добро управление и добри процеси, за да се привлече инвестиционен капитал. Това са фондове, които се отпускат към България по линия на Европейския инвестиционен фонд и „Фонда на фондовете“.

„Точно през последните пет години тази инициатива е била решаваща за възможността на инвеститорите да отварят тези фондове. От десетте активни фонда в България много голяма част, осем-девет, са подкрепени през тези институционални инструменти“.

Относно предизвикателствата пред екосистемата Макс Гурвиц каза, че едно от тях е възможността на тези успешни компании да продължават да растат и да привличат инвестиционен капитал в следващи рундове, вече на международните пазари.

Другото предизвикателство не е толкова свързано с развитието на нашата екосистема, а с развитието на цялото общество. Това е възможността да се привлекат кадри. […] Има около 20 000 души, които работят в такъв тип компании. За да растем са ни нужни още 20 000“.

„Очакваме индустрията да продължи да расте с тези темпове“, но за да се случи това „трябва да продължим да работим заедно с частни инвеститори, а също и с институционалните такива“, включително чрез възможностите по Плана за възстановяване и развитие и някои други европейски и държавни програми.

„Възможността да се инвестира в следващо поколение фондове е ключово. Нужно е и да се подпомагат частни капиталови структури, като пенсионни фондове, банки - големи нерискови фондове, да инвестират в рискови такива. Това е един процес, който върви и на политическо равнище и в бизнес средата“.

На въпроса как се привлича толкова голям капитал в толкова предизикателна и кризисна година гостът каза, че рисковия капитал, както и в повечето капиталови структури, има известно забавяне и, че във фондовете има „ясен инвестиционен мандат, като принципите са определяни преди години. В частност, за Vitosha Venture Partners, през 2017 - 2018 година.

„При нас очакваният са, че ефектите на тази несигурност и проблеми, които имаме сега, ще дойдат догодина. Вероятно е следващата година да бъде по-слаба, надяваме се да не е много по-слаба, а след това, пак с едно известно забавяне ще следваме курса на международните пазари“.

Другият фактор, обаче, подчерта събеседника, този, „който зависи изцяло от нас, е, че достигнахме обем на достатъчно интересни компании, които могат да привлекат този капитал“.

„Значителна част от привлечените средства от български компании всъщност не са от български фондове, а от международни такива. Това е знаково мерило за успеха, който нашите инвестиции постигат, когато  успяват да привлекат чуждестранни инвеститори“.

За значението на еднорозите в една стартъп екосистема Макс Гурвиц заяви, че от една страна се „отдава прекалено много внимание на тези оценки“ и се говори прекалено много за тях, защото става дума за частни оценки, а не за такива, дадени от пазара. От друга страна обаче наличието на еднорози „насърчава инвестициите“ и най-важното – стимулира развитието на таланти и показва на младите хора, че в сферата на технологиите могат да развият успешна кариера.

Изтичането на инвестиционния хоризонт на фонда в края на идната година, кара ли го да прави някои компромиси във финансирането? Какво сочат резултатите на фонда?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.