В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Градското земеделие набира популярност в България и намалява въглеродния отпечатък

Александър Кюркиев, Chilli Hills, в Made in Green, "В развитие", 24.11.2022

16:36 | 24 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

През последните години има тенденции за нарастване на интереса към градското земеделие, като основните предизвикателства e площта, на която да бъде разгръщано, а чрез компостиране битовият отпадък в градовете може да се намали с около 30-40%. Това каза Александър Кюркиев, Chilli Hills, в рубриката Made in Green на предаването "В развитие" в интервю на Роселина Петкова.

Не е трудно изграждането на съоръжения за компостиране, подчерта гостът. „Не разбирам защо общината не го подкрепя. Имаше такъв проект, но той беше само на думи“. Кюркиев обясни, че по него са били раздадени 1000 компостера, въпреки че в програмата са били заложени 6000.

„Много е лесно и важно използването на компостери, защото ако хората в градска среда компостират, ще намалят битовия отпадък с около 30-40%, което е голям проблем. А с получаването на този биохумус, който да се вложи за обогатяване на почвата в градската си земеделска градина, се получава затворен кръг, който е много важен за екосистемата“. 

Няма неподходящи населени места за разгръщане на градско земеделие, заяви Кюркиев. Той обясни, че може да се практикува в междублоковото пространство или на балкона на апартамента. „Всички условия са пригодими за отглеждане на собствена земеделска продукция“. 

Интересът расте, категоричен бе събеседникът. „Ние участваме в работилници и уъркшопове. Като първата ферма за люти чушки у нас, сме специализирани изцяло в отглеждането на люти чушки, но методите са еднакви. Предлагаме и фермички за домашни оранжерии с инструкции, които ако се следват, могат да се доведат нещата до успешен край на градския балкон“. 

„Буквално от няколко саксии в момента гледаме над 30 дка люти чушки, като това е нашият бизнес, с който изхранваме 20-на души. Абсолютно е възможно всеки да го направи“.

Относно това доколко е полезна за здравето земеделска продукция, произведена в градска, замърсена среда гостът каза, че ако една продукция се отглежда по екологичен начин, тя е в пъти по-полезна, отколкото вносната, обработвана с химикали и пестициди.

Хората обичат да си отглеждат общопознатите култури домати, краставици, разбира се, люти чушки, салатки подправки. Подправките са много лесни за отглеждане, а са незаменима част в кулинарията. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.