В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Джулиан Лий: Таванът на петрола ще има много малък ефект върху приходите на Кремъл

Джулиан Лий, петролен стратег за Bloomberg First Word, бивш старши анализатор в Centre for Global Energy Studies, "В развитие", 23.11.2022 г.

18:30 | 23 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Дискусиите за таван на петрола от Русия в Европейския съюз са за нива около 65-70 долара за барел, което няма да промени особено ситуацията за Москва. Ембаргото за внос по море, което влиза в сила на 5 декември, ще спре всички доставки до Европа (освен за България и Италия), но таванът няма да има огромно влияние върху пазара. Търговията с Индия и Китай ще продължи и дори ако те не могат да поемат нежеланите от ЕС количества, това са само 0.5 млн. барела на ден. Като се имат предвид мрачната икономическа прогноза в момента и Covid политиката на Китай, пазарът вероятно ще може да издържи загубата на тези количества, без особени проблеми. Това коментира Джулиан Лий, петролен стратег за Bloomberg First Word, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"Таван на такова ниво е толкова ниско, че ще има много малък ефект за намаляването на приходите от суров петрол за Русия спрямо сегашното ниво. Приблизителната оценка е, че цената на европейски суров петрол, който е основният износ на Русия, е точно в този обхват - виждаме цена малко над 70 долара от средата на октомври. Ако този таван се потвърди, няма да намали цените на руския суров петрол спрямо сегашните."

ЕС влезе в тон с позицията на САЩ и Великобритания - всяка доставка на петрол, която е натоварена до 5 декември, когато забраната влиза в сила, ще има 45 дни до 19 януари да бъде разтоварена. По първоначалния смисъл на споразумението застраховките и всички други услуги трябваше да бъдат преустановени независимо къде се намират корабите на 5 декември, но сега ще имат време да пристигнат до крайната си точка, коментира Лий.

Русия почти напълно е загубила пазарите в Северна Европа, като само Ротердам продължава да приема около 100 хил. барела на ден. Общият приток за Европа е приблизително 0.5 млн. барела на ден от 1.5 млн. барела в началото на годината. Износът на Русия е повишен за Италия и България, където има рафинерии на "Лукойл - компанията внася свой собствен руски петрол, а и среща трудности да купува неруска суровина, защото заради санкциите трудно намира финансиране, коментира Лий.

Износът за България е близо пет пъти повече от нивото от началото на годината - 150 хил. барела на ден в момента спрямо 30 хил. барела. Обемите може да спаднат с влизането в сила на ембаргото на 5 декември, макар България и Италия да получиха изключение от него.

Европа компенсира загубата на руски петрол с доставки от Близкия Изток, Африка, САЩ и Южна Америка. Големият интерес към по-евтиния руски петрол продължава в Азия, като през последните седмици Турция се присъедини към Китай и Индия като голям купувач.

Един от ефектите за Русия е, че се вижда спад в печалбите на Москва от износа на суров петрол след балансирането на пазарите, каза Лий.

"Нивото на експортните мита на Русия е най-ниското този месец спрямо предходните две-три години."

Руският петрол трябва да измине и много повече път, за да стигне до крайните клиенти, което допълнително го оскъпява и увеличава броя на корабите, нужни за транспорт. Ако товар до Европа е стигал за четири-пет дни, сега са нужни пет или шест седмици, за да стигне до Китай и Индия, каза Лий.

"Таванът на цените ще направи по-трудно осигуряването на кораби за пренос на руски петрол. Ако този таван е по-нисък от сега дискутираните нива, ще е много по-ефективен, защото ще има още по-малко кораби и в резултат ще намалее производството на Русия. Таван от 65-70 долара за барел ще позволи на руския петрол да бъде изнасян почти на сегашните нива."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.