В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Предимство за френските инвеститори е, че България няма проблем с енергийните ресурси

Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара,

15:41 | 21 ноември 2022
Обновен: 10:02 | 24 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

В България се продават френски вина от почти всички региони и се внасят няколко милиона бутилки годишно, като ценителите се увеличават. Френските компании, които вече присъстват в страната, се чувстват добре и имат планове за разширяване на своето инвестиционно присъствие. Те допринасят за един засилен интерес към България като инвестиционна дестинация за френските компании, като основният им проблем остава огромната конкуренция за кадри. Хубавото за България е, че на този етап няма проблем с енергийните ресурси, спрямо други страни в Централна и Източна Европа. Това коментираха Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

На 17 ноември за поредна година София се включи в световната традиция за посрещане на младото божоле. По стар френски обичай всяка година в третия четвъртък на месец ноември се посреща първото младо вино божоле. Близо 20 години тази традиция се спазва и в България. Основна заслуга за провеждане на празника и в страната ни през последните години има и Френско-българската търговска и индустриална камара, която всяка година събира предприемаческия и политическия елит на държавата в чест на "божоле нуво". Денят на божолето традиционно се празнува в цял свят и отбелязва началото на продажбите на младото вино на глобалния пазар.  

"Много беше приятно да се съберем отново всички заедно след две години пауза. Този празник е стара френска традиция, която се концентрира върху споделянето. За нас това е традиция, която позволява да се видим с приятели, колеги и семействата си. Това събитие запази своята привлекателност и тази година 2037 покани разпратихме на хора, които потвърдиха своето присъствие и това много ни радва", каза Делайе. 

Гостът коментира, че тази година реколтата на божолето е много добра. "Миналата година имаше доста замръзване, така че лозята са били в добро състояние по време на узряването на гроздето. Това е вино, което зрее кратко време. На френски казваме, че то отива от лозето - направо в чашата. За да се ускори процесът, се добавят и няколко аромата, за да бъде виното пивко. Тази година специалистите, енолозите казаха, че тази реколта е много добра, доближаваща се до най-добрите реколти от последните 10 години". 

Като цяло винената реколта тази година в цяла Франция тази година е добра, каза Весела Тодорова-Мозеттиг. "Лятото беше доста горещо, но имаше предизвикателства. Започна със студена пролет, гроздовите зърна бяха малки, но пък съдържат повече вкусови качества, така че годината е добра за френските производители, няма такива тежки поражения, каквито имаше миналата година в Северна Франция". 

По отношение на инфлацията и отражението върху цените на френското вино Мозеттиг каза, че увеличението варира. "Френските производители се стараят доста да задържат цените и като цяло диапазонът на увеличението е от 7% за някои региони до 30%. Това зависи от смущенията в климатичните условия. В Северна Франция имаше доста проблеми, но вината от Южна Франция задържаха цените си. За нас това е добре - да има толкова ниски цени на френско вино в България, даже понякога на по-добри цени в сравнение с българското". 

Що се отнася до френските компании като цяло и интересът им към България като инвестиционна дестинация Стефан Делайе заяви, че в момента се получават много запитвания от френски производители, които искат да преместят производствата си от Азия в Европа: 

"На година имаме около 40-50 запитвания, като голяма част от тях се конкретизират и за инвестиции, и за намиране на поддоставчици в България. Този интерес, който е засилен през последните години и много ни радва, се дължи на това, че нашите инвеститори, които вече присъстват в страната, се чувстват добре и имат планове за разширяване на своето присъствие. Всички тези компании привличат и свои поддоставчици от Франция, привличат и такива на местно ниво. Като цяло това са успешни примери, които сами говорят за България и се радваме на засиления интерес, за който допринасят". 

Основното притеснение на френските инвеститори са човешките ресурси, каза от своя страна Весела Тодорова-Мозеттиг. "Конкуренцията е много голяма, особено на ниво оператори".

"Но на всички нива има липса на кадри, макар че предприятията, които инвестират в хората си не се оплакват. А френските инвеститори са трайно вписани в нашата икономика. Става дума за дългосрочни инвестиции. Те се грижат за своите служители и по този начин ги привличат. Но наистина е нужна по-активна политика по привличане и задържане на кадри, било то българи, било чужденци". 

Хубавото за България е, че на този етап няма проблем с енергийните ресурси, спрямо други страни в Централна и Източна Европа, които изпитват такива затруднения, сподели събеседничката.

Какво може да направи България, за да стане водеща винена дестинация, подобно на Франция? Имат ли интерес френски компании да доставят ядрено гориво за България? Какво да очакваме от предстоящото на 2 декември събитие, организирано от Френско-българската търговска и индустриална камара “La French Tech”?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.