В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай през погледа на 25 видни българи хвърля нова светлина върху Поднебесната империя

Доц. Соня Алексиева, преподавател в Нов български университет и автор на книгата „Китай през погледа на българите“, във "В развитие", 02.11.2022

16:10 | 2 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Старите поколения китайци и старите поколения българи познават своите страни. Независимо, че говорим за друг свят, извън интернет, те са чели. Докато днешните млади хора не познават толкова добре Китай. Това беше една от личните ми причини отново да разкажем за Китай. Това каза доц. Соня Алексиева, преподавател в Нов български университет и автор на книгата „Китай през погледа на българите“, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

В навечерието на националния празник на Китайската народна република, 1 октомври, беше представена новата книга на доц. Алексиева, която разказва за историята, културата и развитието на азиатския гигант чрез 25 интервюта с изявени в различни сфери българи. Премиерата на книгата събра многобройна публика. Изданието е първата българска книга, написана в рамките на извънредното положение заради пандемията от Covid-19 у нас с организирани и проведени само онлайн интервюта. 

В продължение на година и половина са проведени интервютата с изключително интересни хора - "известни българи, а и много неизвестни и с много различни професии", сподели гостенката. Книгата не е нито само за култура, нито само за бизнес - в нея има предприемачи, преподаватели, някои от най-известните китаисти в България, спортисти, хора, занимаващи се с туризъм. 

"Това са много интересни хора, като професии и като срещи с Китай. Любопитното е как тези хора пречупват впечатленията си, като проблеми или като успехи - какво правим или не правим, за да "купим" най-доброто от науката до образованието, от бизнеса до икономиката". 

Колкото и пъти да си в Китай ти си в различни провинции, посещаваш различни музеи. Тези хора са били на много различни места, на различни професионални позиции и всеки показва своя опит, сподели доц. Алексиева. 

В интервютата различните хора, без да се познават лично, разказват по различни линии и срещат мненията си за грешките при посрещането на китайски туристи, за успехите, за това как да постигнем повече, каза още събеседничката. В книгата се срещаме с отговори за това как се възпитават българските и китайските деца, защо е толкова важен чаят и много други. 

Между култура и изкуство, между образование и чист бизнес, над 15 професии представят тези хора, но най-ценното е, че те споделят колко малко е нужно, за да отворим очите си към един друг свят, който е важен за нас, защото в тази книга е и признанието, което интервюираните чуват от китайците колко е древна българската история, колко са трудолюбиви българите и как може да се направи България успешна и като инвестиционна, и като туристическа дестинация.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.