В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европа е произвела повече енергия от слънце и вятър, отколкото от газ за 2022 г.

д-р Крис Рослоу, гл. анализатор в EMBER, „В развитие”, 19.10.2022

16:00 | 19 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Делът на енергия от възобновяеми енергийни източници в Европа нараства. Това лято голяма част от енергията в Европа беше от ВЕИ и имаме рекорден ръст от 30% спрямо миналата година. Вятърните и соларните паркове се увеличават с всяка година, като са нараснали три пъти за последните десет години. Това е голяма предизвикателство, което изисква огромни капиталовложения и защитата на инвестициите е с много висок приоритет за Европа, коментира д-р Крис Рослоу, главен анализатор в EMBER, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Редица европейски държави се стремят на произвеждат повече енергия от алтернативни източници. След руската инвазия в Украйна видяхме европейските страни да увеличават целите си за възобновяема енергия и до 2035 г. 70-80% от енергията ще бъде от такива източници.

Войната в Украйна стана причина за ускоряване на пускане в експлоатация на инсталираните мощности. Европа започна да осъзнава предимствата на едни надеждни местни източници на енергия, за да не разчита на вноса на изкопаеми горива. Този процес се ускорява, а промяната се движи повече от соларните източници и не толкова от вятърните, но тук е възможна комбинация, така че да се подобри перспективата в краткосрочен и средносрочен план за енергийния профил на Европа. Соларните паркове продължават да се разрастват в Европа, те имат ниска себестойност и много бързо могат да се пуснат в експлоатация.

Тази година от слънце и вятър е произведена повече енергия, отколкото от газ. Великобритания премина този праг през 2020 година, когато ВЕИ произведоха повече енергия от изкопаемите горива. Това беше преломен момент и за Европа, припомни събеседникът.

Коментирайки разбирането за природния газ като преходно гориво д-р Рослоу посочи, че това е забавило прехода към нискоемисионна икономика. Последните десет години в европейската енергийна политика бяха изгубени възможности. Използването на вятърна и слънчева енергия беше почти без промяна, когато можеше всъщност да расте. Търсенето на газ в бъдещите сценарии беше постоянно надценявано и така се стигна до построяването на голяма газова инфраструктура в резултат на погрешно насочено доверие по отношение на газа. Това направи Европа много уязвима на енергийно изнудване.  

„Най-добрият отговор в момента е да се промени отношението и  стратегията в енергийната политика на Европа. Трябва да имаме единен европейски план за ускоряване на ВЕИ строителството”.

Инвестициите в нови ядрени централи са погрешно насочени, защото те са много скъпи, а това не е задължителна технология за бъдещето. Но съществуващите централи в Европа сега са важни за производството на енергия без изкопаеми горива, каза събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.