В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Твърде консервативните прогнози за макрорамката са контрапродуктивни

Главният икономист на УниКредит Булбанк за България Кристофор Павлов в предаването В развитие, 31.10.2016

14:28 | 31 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Използването на прекалено консервативни прогнози за макрорамката е грешка, защото когато имаме изкуствено потиснати очаквания, те влияят върху растежа, работните места и потреблението. В крайна сметка се стига до по-ниски приходи в бюджета. Това заяви главният икономист на УниКредит Булбанк за България Кристофор Павлов в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му може да се достигне и до спад на инвестиционния интерес. "Сред факторите, които инвеститорите наблюдават, когато взимат решение къде да инвестират, са очакванията за икономическия растеж и инфлацията. Ако поддържате изкуствено занижени очаквания за икономиката, си вкарвате автогол и това е контрапродуктивно", подчерта икономистът. 

Според Павлов образованието остава недофинансирано.

"Очакваните 3,8% от БВП инвестиции в образование са нисък процент на базата на историческите нива за последните 15 години – 3,7%. Второ, страните от ЦИЕ, които имат най-голям напредък в процеса на догонване на доходите, и страните от Азия, които имат най-добри резултати по отношение на образователните резултати на учениците, инвестират много повече – от порядъка на 6% от БВП средногодишно и резултатите при някои от тях са съвсем видими", посочи още икономистът.

Вижте целия разговор във видеото: