В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Забавя се темпът на наемане на нови служители в България

Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, във "В развитие", 12.10.2022

16:56 | 12 октомври 2022
Обновен: 17:26 | 12 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Работодателите в България заявяват, че стига да има хора ще продължат да назначават кадри, но в доста от малките компании забелязахме, че голям процент от тях имат затруднения, не могат толкова бързо да прегрупират своя бизнес и голям процент от тях за съжаление затварят своята дейност. Демографската картина в страната изисква бърза и ефективна стратегия за преодоляване на липсата на специфични кадри с промени в образователната система и в законодателството за внос на кадри от чужбина. Това коментира Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Българските работодатели значително ще забавят темпото на наемане на нови служители в периода октомври 2022 до март 2023 година, това сочат данните от третото прогнозно проучване на БКЗ. 14% от анкетираните 1100 компании в пет региона на страната планират да намалят работната сила в следващото шестмесечие в сравнение с 6% през същия период на миналата година. Неблагоприятната тенденция се появява на фона на плановете на големи международни компании, които планират да замразят наемането на нови служители и дори да съкратят вече наети. Това се случва дори и в технологичния сектор, който в последните години бе един от най-активните работодатели. 

"Политическата нестабилност оказа влияние, а и за пръв път, откакто правим това проучване, както и работодателите, във война, което е изключително притеснително. Този път работодателите бяха изключително сигурни в това, че няма да наемат, докато в предишното проучване имаше доста несигурност - не знаеха дали ще наемат или не. Но все пак резултатите са положителни, макар и по-внимателно работодателите споделят, че ще назначават. Това е добра новина, защото виждаме, че във всички сектори, които обследваме и във всички региони, коефициентът е положителен. На фона на това, което се случва в цял свят, това е добра новина". 

Традиционно в България секторът на високите технологии се търсят най-много служители, следван от сектора, където има компании, които обслужват чуждестранни клиенти. Това са двата сектора, които водят отново класацията с най-много търсене. Това е нов бизнес, който се разви през последните 10 години и е нормално при печелене на нови проекти да се търсят нови кадри, коментира Василева. "Радваме се, че производството е отново сектор, който е в челната тройка, тоест той е на трето място. Но забелязваме едно намаление, защото има липса на кадри в този сектор, те няма как да растат с такива темпове като IT компаниите. Комуникации, транспорт, складове - там също има доста добри намерения при работодателите. Интересно е, че в сектор хотели и ресторанти има нагласа за наемане, което беше изненадващо, защото с приключването на сезона се очакваха по-негативни резултати по отношение на наемане на нови хора". 

По региона, разбира се, София, където е съсредоточена голяма част от всички сектори, е на първо място, следвана от Варна, Бургас и Русе. Русе винаги са били консервативни, но е добра новина, че и там сега има положителен резултат, каза Василева. 

"В световен мащаб има три тенденции. Очаква се около 5 млн. работни места да изчезнат, а двойно повече се очаква да се създадат пак по същата причина. През септември тази година в световен мащаб са напуснали около 4,7 млн. души, а в пика на пандемията бяха около 47 милиона. В доста компании това, че по време на пандемията имаше големи спадове, по-бавно се наваксва темпа на назначение и е нормално да няма толкова бизнес, за да се назначат толкова много хора". 

От друга страна в световен мащаб около 75% от работодателите съобщават, че имат затруднения в намирането на подходящите кадри. В България имаме 83%, тоест всеки четири от пет работодатели, съобщават за такъв проблем. Това се дължи на този дисбаланс между търсене и предлагане, добави Василева.

"Третата тенденция е, че около 39% от служителите са обезпокоени дали ще успеят да отговорят технологично на изискванията на работодателите. Тоест, очаква се да имаме бързи темпове на преквалификация, за да може да продължи бизнесът да се развива". 

Ние сме една от държавите с най-неблагоприятни демографски процеси в света, каза още събеседничката. "На пето място сме по възраст на работещо население. Всички тези факти влияят изключително негативно на пазара. Трябва да прибегнем до внос на хора отвън или към сложни процеси на преквалификация, за които още не сме готови. Образователната ни система не е готова за това в кратки срокове хора, които биха имали желание да бъдат преквалифицирани, за да могат да влязат бързо на работни места, които не могат да бъдат затворени. За това за съжаление трябва бързо да се реагира с внос на хора отвън. Но това трябва да стане много бързо". 

"Законодателството ни по отношение на вноса на кадри от чужбина е изключително ригидно. Трябва да разкрепостим този протекционизъм, че трябва да намерим работа първо на българите и после да внасяме. Съгласна съм, но нека да направим една стратегия, която е за целенасочен внос на хора и това да стане веднага". 

Виждате какви липси има в областта на гледане на малки деца, на възрастни хора. Това е една огромна дупка, която няма как да се запълни дори и при освобождаване на висококвалифициран персонал, алармира Василева. "От гледна точка на спецификата трябва да се направи един бърз анализ какво е необходимо и да се преструктурира образователната ни система по начин, по който бързо да учи хора на нови знания и умения. Да видим какво остава и да внесем бързо хора, защото в противен случай българските работодатели, а и чуждестранните такива в България, са обречени да работят с възрастно население. Това може да не е толкова тежко, защото възрастните служители са по-дисциплинирани и имат по-добре създадени меки умения, но трябва да се подходи с разбиране към техните нужди". 

Може ли поставянето на прекалено високи изисквания да спъва процеса на наемане на кадри? Трябва ли да се преосмислят критериите за оценка на кандидати? Каква е активността при кандидатстване за обявени позиции в момента? На какъв етап работодателите прибягват към уволняване на служители?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.