В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Потреблението на газ в Германия е надвишило средните седмични нива

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 29.09.2022

15:25 | 29 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

ОПЕК + ще заседават на 5 октомври и според източници на Bloomberg размерът на евентуалното свиване в предлагането все още се обмисля. Цените на петрола се понижиха драстично от началото на август поради опасенията от глобална рецесия. Други прогнози показват, че петролът би могъл да достигне контанго през първата половина на 2023 освен ако ОПЕК+ не намали производството. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Ако OPEC поеме в тази посока и намали глобалното предлагане, цените ще се повишат, което разбира се, ще е от полза за страните износителки – особено за Русия, която е изправена пред трудности с износа на петрола си.

Според източници на Bloomberg Европейският съюз обмисля включване на транспортни ограничения в петролните санкции. Такава забрана би възпрепятствала кораби на съюза да транспортират руски петрол над договорения праг.

Транспортът беше изключен от предишните пакети след натиск от държавите с развит корабен транспорт като Гърция и Кипър. Гърция е държавата с най-голям танкерен флот.

Следим ситуацията с мащабните течове от системата на газопровода Северен поток. Няколко правителства определиха случилото се като предумишлен саботаж. Полицията в Дания и Швеция разследва инцидента.

Засега, изглежда Европа разполага с достатъчно газ за тази зима, но остава въпросът за следващата. Европа получава около 40% от нужния газ от Русия, а в момента този процент е 9.

Сега всичко се свежда до търсенето и времето. Регулаторът на германската мрежа заяви, че потреблението е надвишило средните стойности през миналата седмица и призова домакинствата и компаниите да спестяват, за да се избегне недостигът тази зима.

Времето също е важен фактор. Затоплянето от следващата седмица вероятно ще отложи нуждата от отопление и може да облекчи цените.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.