В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Влизаме в период на нестабилност, който облагодетелства големите и пречи на малките

Проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, във "В развитие", 13.09.2022

15:11 | 13 септември 2022
Обновен: 15:06 | 15 септември 2022
Автор: Галина Маринова

До края на годината британската икономика ще изпадне в рецесия, както и европейските, включително и българската. Не се очертават положителни промени с настъпването на зимата. Това каза проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Влизаме в период на нестабилност, който благоприятства големите и пречи на малките. Това ще бъде сложен период, особено за по-дребните инвеститори".

Когато има инфлация над 15% не трябва да се разчита на показателя БВП - докато се стабилизират цените, трябва да се опираме на физически параметри, като дали има по-голямо производство и на какви стоки, каза гостът.

"България е част от европейската икономика и то вече много интегрирана. Затова охлаждането на европейските икономики ще даде отражение и у нас. Но рецесията в България може би няма да бъде толкова силна, колкото в държавите, които имат силна зависимост от потреблението на газ".

България е добре подсигурена откъм собствени енергийни източници, каза още гостът. Той допълни, че все пак много зависи и от политическата обстановка. 

Има два вида фактори, които въздействат, не само на британската икономика, но и на европейските страни въобще - структурни фактори и конюнктурни. Основният структурен фактор, който въздейства, е енергийната трансформация. Това са огромни инфраструктурни разходи, които оказват влияние, както на инфлацията, така и на икономиката, подчерта проф. Хаджиниколов. "Това е структурно въздействие, което се решава постепенно". 

"Има и конюнктурни въздействия - Covid, войната, санкциите - цял комплекс от проблеми. Тяхната синергия води до някои икономически сътресения и икономическа нестабилност, която се наблюдава".

Професорът прогнозира, че лихвените проценти ще се вдигат от централните банки "умерено", защото ги плаши приближаващата рецесия. 

Съществуват ли и какви са начините тази инфлация да бъде обуздана и да не се предизвика рецесия? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.