В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Въпреки тенденциите на европейския трудов пазар, в България ударът няма да е толкова силен

Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital, във "В развитие", 09.08.2022

16:45 | 9 август 2022
Обновен: 18:05 | 9 август 2022
Автор: Галина Маринова

При най-високите нива на трудово възнаграждение в България се наблюдава уеднаквяване на цената на труда с тази в ЕС, но за другите все още сме далеч от средните европейски възнаграждения. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Шишкова оглавява в световен мащаб практиката на AIMS International за анализ и развитие на талантите AIMS Human Capital и коментира дали има охлаждане на пазара на труда в контекста на очакваната рецесия на фона на данните, идващи от САЩ, Великобритания и България. 

"Част от стоките, които се продават в страната обаче, и то точно в областта на храните, са с доста високи цени и дори надхвърлят тези в Западните държави. Разбира се, не трябва да се прибягва до драстично регулиране от страна на държавата, но е задължително това да се наблюдава. Защото нашият пазар е сравнително малък и много големите пазарни сили, които оказват контра-натиск, когато цените са много високи, при нас не могат да сработят толкова бързо и с толкова голямо напрежение. За това моето притеснение е, че за част от хората, които остават с най-ниските доходи, цената на тази промяна, която се случва, е най-сурова".

Безработицата не би трябвало да бъде проблем от макроикономическа гледна точка и много от работодателите биха казали, че все още се задъхват при намирането на хора, които са им необходими за техните производства и всякакви работни процеси, обясни Шишкова. "Безработицата може да се превърне в проблем и да започне да се покачва при по-продължителна и по-дълбока криза, свързана с европейските пазари. За разлика от предишни години, ние сме много по-свързани и събитията, случващи се там, по-директно ни се отразяват. Но има и добри новини, защото през последните години имаме много инвестиции в производства и услуги в България, именно заради конкурентоспособността на българския трудов пазар. Затова моите очаквания са, че независимо от това какви са тенденциите на европейския пазар, при нас няма да бъде толкова силен ударът". 

Не смятам, че инфлацията трябва да се бори чрез ръст безработица, заяви Шишкова. "Това би могло само да влоши ситуацията, особено за хората, които остават без работа и нямат натрупани средства, с които да посрещнат този период. Така или иначе инфлацията дава своето отражение, защото даже и върху хората, които са ангажирани и работят, даже и върху тези, които имат увеличение на заплатите. Реалната инфлация в момента е по-голяма от увеличението на заплатите. Пазарът регулира този процес, защото се намалява покупателната способност на хората".

Секторите в България, в които темпове за разходи за труд надвишават темповете на инфлацията, са свързани с високоинтелектуален труд и технологична сфера. Това е така, защото гладът за професионалисти е много голям и ще продължи да бъде така, обясни Шишкова. "Ние отдавна не се състезаваме вътрешно - на българския пазар. Даже не се съревноваваме с ЕС. Нашите хора са на световния пазар и това е една сфера, която може да има стабилизиращо и оздравяващо въздействие за нашия пазар на труда. Много компании вече предлагат дистанционна работа и в част от индустриите това вече се превръща в норма. Това ще даде възможност на много интелигентни българи да получават достойни възнаграждения". 

На въпроса дали трябва да се води политика за догонване на средните стойности в ЕС на минималната работна заплата (МРЗ), за да няма отлив на нископлатени служители от българския трудов пазар, Шишкова каза, че "има смисъл" да се наблюдава ръст на МРЗ, но с няколко много сериозни уточнения. "Трябва да има възможност там, където става дума за микро- и нанопредприятия, в малки населени места, да се работи за по-ниско възнаграждение.

"Да, трябва да догонваме средните стойности на МРЗ за Европа, но в такива години, каквито предстоят, трябва да озаптим този ход, за да няма прекомерен натиск и да запазим конкурентоспособността си".

Вярно е, че в ЕС ние продължаваме да бъдем с най-ниска минимална работна заплата, но в Европа има и други държави и има компании, които се насочват например към Сърбия, поясни HR експертът. "Трябва да наблюдаваме развитието на тенденциите, не само в ЕС, но и в рамките на Европа".

"За щастие в последните години светът научи своите горчиви уроци от изнасянето на производствата и на веригите си на доставки в Азия. И сега вярвам, че бизнесът ще бъде много по-разумен и все пак ще предпочете, каквито и да са изпитанията, да запази по-близките инвестиции в сходни пазари, като в България".

Относно колективното трудово договаряне гостенката каза, че то обикновено "се случва там, където има силни синдикати - в държавни структури или в енергетиката, която също има корени в държавната собственост. Ако има прекомерно голяма намеса на синдикатите и то на пазар, който все още не е напълно икономически зрял, това може да бъде опасно за всички, включително и за самите синдикати".

В част от бизнесите няма и няма как да се конструират синдикати, защото хората имат възможност и искат да договарят условията си сами, тъй като имат много висока квалификация, обяви Мария Шишкова. "Неслучайно през последните години броят на членовете на синдикатите значително намалява и това ще бъде тенденция. Синдикатите далеч няма да изчезнат, защото има организации, където работодателят има практики, които са под въпрос. Там синдикатите са нужни, но когато има практики, които са  в хармония с тези в развитите държави, там обикновено синдикатите трудно създават своите структури".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.