В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Недоверието в институциите прави България уязвима за манипулации от Кремъл

Катарина Клингова, старши изследовател в Центъра за демокрация и устойчивост към института GLOBSEC Policy, Словакия, „В развитие”, 01.07.2022

16:00 | 1 юли 2022
Обновен: 18:35 | 1 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Войната в Украйна не промени особено нагласите на обществото в България към Русия. 57% от българите все още  не смятат, че Русия е заплаха за сигурността и това е аномалия в региона. За мен е изумително, че въпреки че войната се развива толкова близо до България, повечето хора биха гласували за напускане на НАТО, ако има референдум. Почти всеки четвърти човек в България споделя тези мнения. Освен това е тревожно, че преобладаващата част от българите вярват в конспиративни теории и са уязвими към пропагандната машина на Кремъл. Това каза Катарина Клингова, старши изследовател в Центъра за демокрация и устойчивост към института GLOBSEC Policy, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Клингова коментира данните в последния доклад на GLOBSEC, в който са включени държави от Централна и Източна Европа.

България е едно изключение в региона и е най-уязвима сред деветте държави, които сме разгледали. Ахилесова пета е липсата на отчетност на главния прокурор, както и широко разпространеното вярване, че няма върховенство на закона в страната.

„Когато хората не вярват в институциите, те се обръщат към митове, дезинформация и пропаганда, която се разпространява от агентите на Кремъл”.

По-голяма част от Централна и Източна Европа възприемат Русия като заплаха. Унгария и България са две от изключенията.

Унгария е пропита от корупция, това е страна, където демокрацията отстъпва значително. Страни с такива характеристики обикновено са уязвими от чуждестранно зловредно влияние

„Унгария залага повече на социалната си политика, за да избегне ново социално недоволство”.

След нахлуването на Русия в Украйна много държави осъзнаха кой е врагът и на коя страна искат да застанат. В рамките на континента виждаме, че Германия беше колеблива при обявяването на мерки, посочи събеседникът.

Според Клингова войната в Украйна е започнала, защото Владимир Путин и Кремъл живеят в миналото и искат да възстановят старите сфери на влияние на Русия и бившия Съветски съюз. Те не приемат факта, че Украйна е суверенна и независима държава.  

По думите на събеседника не трябва да използваме идеологията за сфери на влияние, защото тя е остаряла.

Клингова призова да се прави разграничение между Кремъл и обикновените граждани на Русия. Голяма част от хората в Централна и Източна Европа са против решенията на Владимир Путин и ги смятат за заплаха, но това не значи, че те имат антируски настроения срещу обикновените руснаци.

По-голяма част от хората от Централна и Източна Европа подкрепят санкциите на Европейския съюз срещу Русия независимо от увеличените разходи. Това дава сериозна възможност на ЕС да предприеме дръзки действия. 70% от хората от региона искат да намалят енергийната си зависимост от Русия. Хората от региона разбират, че това е период, в който трябва да се предприемат смели действия, защото една държава нападна друга и започна да избива невъоръжени и невинни граждани.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.