В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Смяната на Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Петър Димитров е политически акт

Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, В развитие, 18.10.2016

17:50 | 18 октомври 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

В правото на държавата е да промените своите представители, но това няма да има ефект върху оперативното управление на енергийните компании. Не става въпрос за някакво голямо сътресение в областта на енергетиката, а за политически акт. Така коментира бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев промяната в управлението на Лукойл Нефтохим, ICGB и ДП РАО в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му чрез вземането на това политическо решение се търси пиар с оглед на предизборния период, в който се намираме. "Трите лица са ключови като политически фигури на БСП, а не като управленски кадри. Ако се сменят изпълнителните директори, това ще има по-голямо значение за хода на тези компании", отбеляза Куюмджиев. "Право на министър Петкова е да прецени кои лица ще управляват най-добре интересите на страната", посочи той. 

Явор Куюмджиев коментира още темата за картел на пазара на горива. "Големият проблем с цените на горивата настъпи по време на първия мандат на ГЕРБ, когато бяха променени правилата за създаване и опериране на данъчните и акцизни складове", поясни той. С промяната на правилата в посока на увеличение на изискванията за обороти и обеми, пазарът на едро се свива до 10-12 компании при над 100 данъчни и акцизни склада в страната. Ако този проблем не се реши, няма да се стигне до ефективно намаляване на цените, смята той. 

Вижте повече във видеото: