В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

"Дизелгейт" направи личната кола по-недостъпна, но може да лансира водородното бъдеще

Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria on Air, "В развитие", 30.05.2022 г.

15:21 | 30 май 2022
Обновен: 19:54 | 30 май 2022
Автор: Даниел Николов

Светът тепърва ще усеща ефектите от скандала с манипулирането на данните за вредни емисии на дизеловите двигатели, в който основен участник бе германският автомобилен концерн Volkswagen. От гледна точка на компаниите "Дизелгейт" започва да отшумява, но случилото се сложи край на дизела в средносрочен план и допринесе за кончината на двигателя с вътрешно горене. Въпреки това, в момента няма заместител като ефективност на дизеловите автомобили и те ще продължат да се произвеждат и купуват в обозримо бъдеще. Това коментира Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria on Air, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Дизелгейт" засили изключително темповете на електрификация - до 2015 г. с електрически автомобили се занимаваха два или три производителя, сега това е основната посока. До голяма степен "Дизелгейт" може да изиграе решаващата роля в обвързването на транспорта с други сектори като енергетиката, ако помогне да направим първите стъпки към водородното общество."

Скандалът вече променя начините, по които притежаваме автомобили, смята Томов, с навлизането на повече споделени коли и наемане. 

"Очевидната тенденция е хората да притежават по-малко автомобили, да не могат да си ги позволят, защото това е другият ефект на "Дизелгейт" - личният автомобил стана несравнимо по-недостъпен като цена и това ще се засилва в близките години."

Миналата седмица Volkswagen постигна извънсъдебно споразумение във Великобритания срещу 193 млн. паунда, свързано с колективно дело, заведено от над 90 хил. притежатели на автомобили, заради скандала. Според Томов щетите за компанията вече надхвърлят 25 млрд. евро и тя е пострадала несъразмерно спрямо други производители, които също са извършвали измами с неверни данни за изгорелите газове при дизеловите си автомобили.

Volkswagen понесе големи финансови щети, но не загуби особено много от доверието на потребителите. Компанията бързо проведе пълно прочистване на продукцията си и прие тотален курс към електгрификация, коментира Томов. Цените на акциите в момента са на нивата преди "Дизелгейт", а компанията отчита рекордни печалби и настига японските си конкуренти като маржове.

В момента на избухването на скандала Volkswagen се приготвя за голяма офанзива на пазара в САЩ със своите икономични и достъпни дизелови автомобили, напомни той и добави, че лабораторията на Университета на Западна Вирджиния, която е изнесла първоначално данните за завишените нива на вредни газове, все още не е отговорила ясно как е избирала колите за тестване.

Самите тестове до 2015 г. винаги са оставяли вратички за намеса от страна на производителите, за да се постигне възможния минимум при данните, каза Томов. Настоящите тестове WLTP са много по-близки до реалните условия за използване на даден автомобил, но все още не показват истинските нива на вредни емисии, добави той.

Заклеймяването на дизела бе прибързано и едностранчиво политическо решение, каза Томов. 

"Наистина има смисъл дизелът да бъде постепенно изваден от употреба в градската среда, защото е основен източник на смога. Дизелът обаче беше и продължава да е ключов в товарния транспорт и в живота на хора, които пътуват дълго, за да отидат на работа. В това отношение все още няма алтернатива - електромобилите не могат да предложат подобна ефективност с подобен обхват. Имаме модели с 400 км - 500 км пробег, но цената и тежестта на батериите ги правят несравнимо по-неефективни."

Идеята за по-чист и по-зелен транспорт е добра, но това не трябва да се прави без добър анализ и просто като реакция на случилото се, смята Томов.

"Въпросът е дали това не се прави на сляпо и със същия чиновнически ентусиазъм, с който навремето дизелът беше представен като решение на проблема с парниковите емисии - две десетилетия Европа силно субсидираше дизела и го насърчаваше като начин да се понижат емисиите СО2."

Повече за ефектите от "Дизелгейт" и историята на дизеловите двигатели може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.