В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските пазари изтриха загубите, привличайки с атрактивни оценки

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 18.05.2022 г.

16:01 | 20 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции завършват седмицата на зелено, почти изтривайки седмичния спад, а купувачите се върнаха да търсят изгодни сделки на фона на по-привлекателни оценки. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Stoxx 600 е нагоре с почти един процент и половина, като почти всички сектори са на зелено. Автомобилните производители поведоха ръста след два дни на загуби. Основните суровини поскъпнаха, докато се наблюдаваше и ръст на цените на индустриалните метали. 

Потребителските продукти бяха единственият сектор в червено. Richemont се срина, след като швейцарският производител на часовници и бижута прогнозира предстоящи трудности.

В допълнение към положителното настроение - в Китай кредиторите намалиха основния лихвен процент за дългосрочни заеми с рекордно ниво, ход, който ще намали разходите за ипотеки и може да помогне за противодействие на слабото търсене на заеми, причинено от спада на имотите и блокирането заради Covid.

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq 100 се повишиха с повече от 1%, отхвърляйки скромните загуби на "Уолстрийт" вчера.

Доходността на държавните облигации се повиши, а доларът беше стабилен след най-големия си еднодневен спад от 2020 г. насам. Петролът се движеше около $111 за барел.

Сенатът прие пакет от помощ за Украйна за над 40 милиарда долара, изпращайки законопроекта до президента Джо Байдън за подпис. Междувременно германският финансов министър Кристиан Линднер каза по-рано пред Bloomberg TV, че страните от Г-7 ще се споразумеят за повече от 18 милиарда евро помощ за Украйна.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.