В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Биткойн се върна под нивото от 30 000 долара

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 16.05.2022

16:40 | 16 май 2022
Обновен: 19:40 | 16 май 2022
Автор: Галина Маринова

Тази сутрин европейските акции се колебаят, защото инвеститорите оценяват силния ръст на резултатите и по-привлекателните оценки на фона на по-слабите от очакваното данни за ръста в Китай, публикувани днес. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Stoxx 600 е с 0,2% спад, воден от технологичните акции и компаниите за персонални грижи. Спадът се компенсира от ръста на основните ресурси и индустриалните метали, които правят рали. Германският DAX и френският CAC 40 са с по 0,4% спад.

При отделните акции Vodafone поскъпна след като Emirates Telecommunications Group купи 9.8% дял от нея.

В Азия китайското индустриално производство и потребителските разходи паднаха до най-ниски нива от началото на пандемията. Това се дължи на блокадите заради Covid в страната. Властите предприемат премерени стъпки в подкрепа на икономиката. Китай ефективно намали лихвата по новите ипотечни кредити, за да подкрепи затихващия жилищен пазар, но едногодишните лихви по кредитите останаха без промяна в понеделник.

Контрактите върху S&P 500 и Nasdaq 100 се понижават, но сме далеч от спада за сезона.

Междувременно на облигационния пазар доходността по десет годишните американски държавни облигации остана без промяна - около 2,93%.

Криптовалутите поевтиняха, след като настроението към акциите се понижи. Това върна биткойн под нивото от 30 хиляди долара. 

Цените на храните и горивата се влияят от ръста на разходите. Пшеницата скочи до гранично ниво, след като Индия реши да ограничи износа. Петролът пострада от китайските данни, но остава близо до 110 долара за барел. 

При геополитическите новини трейдърите следят усилията на Финландия и Швеция да влязат в НАТО след инвазията на Русия в Украйна. Това доведе в промяна в отбранителния съюз и може да увеличи напрежението с Русия. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.