В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Изходът от енергийната криза минава през децентрализираната възобновяема енергия

Найджъл Поклингтън, гл. изпълнителен директор на "Good Energy", във "В развитие", 30.03.2022

16:50 | 30 март 2022
Обновен: 20:06 | 30 март 2022
Автор: Галина Маринова

Енергийната криза събуди интерес към енергията от възобновяеми енергийни източници, който вече бе налице заради проблемите в климата. Това каза Найджъл Поклингтън, гл. изпълнителен директор на "Good Energy", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира енергийната криза във Великобритания и последиците от нея, както и предварителните финансовите резултати на британския енергиен доставчик на зелена енергия Good Energy.  

"Великобритания има мрежа, която много напредна през последните години и в добри дни ние имаме възможност да предоставяме 40-50% от енергията в страната от възобновяеми източници, но сега цените са много високи и интересът от бизнеса и потребителите се повишава". 

Ние всички очакваме енергийната стратегия на правителството, която трябва да бъде факт през следващата седмица, за да видим какви са плановете за по-голяма енергийна независимост и безопасност, каза гостът. "Очакваме възобновяемите източници на енергия да играят все по-голяма роля. Великобритания има много голямо предимство, защото климатът на страната позволява значително добиване на енергия от вятърни генератори". 

Основният фокус на правителството на Великобритания е да се отговори на скока на енергоносителите. Използва се режим на пределната цена. Този петък 40-45% се вдигна тази пределна цена. Това означава, че 10 до 25% от приходите на домакинствата отиват за енергия, което е голям социален проблем, обясни събеседникът. "Обявени бяха някои мерки - ще бъдат намалени някои данъци, ще има отстъпки от енергийните сметки, което ще даде на всеки потребител намаление от около 200 паунда, които ще трябва да се изплатят някъде напред през годините. Но все още мерките са неадекватни за клиентите предвид размера на увеличението".

Относно възможностите за децентрализирана енергия и собствено производство на бизнесите и домакинствата във Великобритания, както и за търсенето на подобни решения гостът сподели, че търсенето е нараснало с около 30% миналата година, задвижвано от климатичните проблеми".

Но сега енергийните цени отново се покачват и перспективите са, че ще има някои данъчни облекчения за бизнесите, когато инвестират във възобновяеми източници. Ние също разчитаме на това, че ще се повиши търсенето на панели и в бизнес сектора, добави  Найджъл Поклингтън.

"В момента соларните панели, които се инсталират по покривите на домовете прави хората сравнително независими и те са доволни от това. Енергията, която се произвежда става все по-достъпна". 

Искаме да помогнем на 1 милион бизнеси и домакинства значително да намалят въглеродния си отпечатък до 2025 година, каза гостът. "Искаме да разрастваме по-малко бизнеса си с доставки, който среща доста регулаторни проблеми. По-скоро ще се насочим към услугите и ще разширим обхвата на децентрализираните си клиенти, както и клиентите, които са с електромобили. Ще изпълним основната мисия на компанията да живеем в един по-чист и зелен свят". 

Финансовите резултати на Good Energy са устойчиви, независимо от кризата в сектора на продажба на дребно във Великобритания. 28 компании фалираха, защото не можеха да купуват енергия, която да продават на пазарите. Да оцелееш в тази ситуация показва, че имаш силен бизнес. Приходите ни скочиха с 12% през миналата година, което е наистина много силен резултат. Трябваше да купуваме допълнително енергия през ноември и декември на много високи цени, това се отрази на резултатите. Но въпреки това ние имаме устойчив бизнес, който инвестира в бъдещето и очакваме да продължим с тази търговия, сподели събеседникът.  

По отношение на основните двигатели на този резултат гостът посочи, че при енергията се вижда влиянието на високата цена на газа. "Това е удар по една икономика, която се възстановява от Covid, има високо търсене, а цените растат. Това се влоши допълнително от опасенията от потенциалните действия на Русия в Украйна по това време. Цените на газа скочиха и той стана 6 пъти по-скъп, отколкото беше през предходната година. Великобритания произвежда електроенергията си основно от газ, а ние сме компания за възобновяема енергия и енергията, която се генерира от вятър също трябва да се конкурира на този пазар". 

Какви са цените на енергията от възобновяеми източници спрямо енергията от изкопаеми горива? Компанията вече няма нетни задължения и има силни позиции в кеш. Какви са плановете й за инвестиции? Какви видове възобновяема енергия осигурява чрез своите съоръжения компанията, освен вятърна и слънчева? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.