В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на газ се успокои по-рано от очакваното

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", „В развитие”, 23.02.2022г.

15:31 | 23 февруари 2022
Обновен: 16:53 | 23 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Регистрира се тренд надолу на цените на енергийните пазари, независимо, че вчера реализирахме сто лева над очакваното като нива. Слухът за военни действия повдигна пазарите с около 30 евро, което не е малко, но страхът от последиците от една евентуална война не е толкова голям. Обикновено наблюдаваме по-голяма параноя на пазарите. Този път виждаме, че те реагират трезво. Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник  във "Владимиров Кискинов", в рубриката Check box на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки

Тенденцията през последната седмица е за под 300 лева за мегават. Ако видим двустранните договори за четвърти до шести месец, „Марица” продаде 100 мегавата на цена от 337 лева.

Основната енергия е закупена от регионалните търговци и вероятно тази енергия е насочена към регионалните пазари.

Дългосрочните договори – за период от месец до три месеца,  се сключват на нива над 300 лева, а пазарите очакват в момента цената да е малко под триста лева. От една страна ще стане по-топло, а и ситуацията с повишените цени вече сякаш премина, но много бързо можем да се върнем към нея, ако напрежението ескалира.

Ако видим колко са фючърсите на природния газ, то трендът е надолу. Този тренд се случи преди очакванията на пазара. Ние очаквахме нормализиране на пазара през март, април, а той започна да се нормализира още от януари.

"Ако преди очаквахме едни цени за април около 180 лева, те сега са 80 лева".

„Има овладяване на ситуацията, което ние не вярвахме, че ще стане. Факт е, че пазарът се успокои”.

Проектът „Северен поток 2” е заложник на политиката, а не на пазарите. А пазарите трябва да се движат от пазарните тенденции.

Ако отидем на електроенергийните пазари, то тук е прекъсната връзката между поведението на цените на емисиите на парникови газове и цените на електрическата енергия. Ако есента  ние си обяснявахме известни ръстове на цените на електрическа енергия  с ръста на цените на парникови газове, сега наблюдаваме рекордно високи цени на емисиите на парникови газове и рекордно ниски за тази година цени на електрическата енергия.

„Това лично за мен е малко необяснимо”.

Относно очакванията на фючърсите на електрическа енергия - ако следваме пазара на деривати в Унгария, би следвало за второ тримесечие цените да са около 186 евро, което е близо до очакванията на пазарните участници, а за месец март – 195 евро.

„Трендовете отново показват малко успокоение”.

Наблюдаваме пълно, на 100 процента, заемане на капацитета с Гърция, което е неестествено и не зная защо в момента има такъв голям износ на електроенергия за Гърция. За сметка на това потокът към Румъния е изключително скромен, посочи гостът.

ВЕИ-тата са се нормализирали с 16 -17 000 мегават часа, които се изливат на борсата всеки ден.

В момента наблюдаваме ситуация, при която нито търговците, нито потребителите не искат да имат по-дългосрочни договори, защото търговецът не знае на каква цена ще снабдява и дали ще може да снабдява, а потребителят дебне за по-ниска цена. Оказва се и че ако ползваш услугите на доставчик от последна инстанция, може би сметката ти ще е по-ниска, отколкото ако си на свободния пазар.

„Не очаквам това да продължи дълго, но се наблюдава”.

Очакваме програмата за стимулиране на икономиката през търговците и доставчиците да продължи, индустрията е доволна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.