В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Теми на седмицата: Украйна, БВП на България и икономиката на Германия

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, във "В развитие", 21.02.2022

14:12 | 21 февруари 2022
Обновен: 14:34 | 21 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

Кризата около Украйна продължава да е гореща, тъй като и НАТО и Русия запазват взаимните си подозрения и обвинения, а се появяват и нови изисквания. Ситуацията рязко се изостря в края на седмицата в Източната част на Украйна. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на investor.bg, в рубриката "Седмицата в развитие" в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

Тази нощ стана ясно, че Джо Байдън и Владимир Путин принципно са се разбрали да се срещнат. Информацията дойде първо от кабинета на Макрон, защото той е договорил тази среща, каза Попов. Същината на срещата ще бъде договорена в четвъртък, когато ще има среща между американския държавен секретар Антъни Блинкeн и външния министър Сергей Лавров. От Белия дом подчертаха, че става дума само за намерение, в случай, че Русия не предприеме действия. 

САЩ вече съобщиха за увеличаване на броя на предполагаемите руски и беларуски военни, които са в близост до украинската граница. Досега се предполагаше, че са 130 000, а сега се говори за 190 000. 

Междувременно още повече европейски авиокомпании започнаха да избягват Украйна. 

По повод изводите от Консултативния съвет по национална сигурност в България Попов каза, че е имало поредна колизия между президента и министрите от кабинета. "Имаше ясно поставена цел, поставена за правителството - тези 2% от БВП, които трябва да бъдат давани за отбрана да бъдат достигнати по-рано от предвиденото, а именно - още през следващата година".

По-късно стана ясно, че България се е съгласила на съвместни маневри с американската бригада Striker. Това се случва за първи път. В рамките на тези операции до 150 военни и 15 машини вероятно ще бъдат в България за това военно обучение.

През последното тримесечие БВП на България е нараснал с 4,5% по експресната оценка на НСИ, стана ясно още през седмицата. Следват още две оценки и може да има ревизия. Двигател остава вътрешното потребление. 

Още важни новини от изминалата седмица и какво да очакваме от следващата вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.