В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Партиите в управляващата коалиция ще се задържат, ако имат дългосрочна визия

Боряна Димитрова, управител на агенция „Алфа рисърч“, "В развитие", 05.01.2022 г.

14:38 | 5 януари 2022
Обновен: 15:10 | 5 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Когато говорим за преминаване на партиите от една в друга епоха, трудно говорим за изцяло отмиране на идеологическите партии. Времето, в което днес живеем, което ни изправя пред нови предизвикателства, като че ли прави така, че на заден план остават големите идеологически различия, но те безспорно съществуват, каза Боряна Димитрова, управител на "Алфа рисърч", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Според Димитрова това, което привлича избирателите днес, това, което ги кара да имат по -  голяма степен на доверие, са политици и политически субекти с ясна заявка за разрешаване на проблеми, които не използват практики, които са се дискредитирали в годините. На повърхността излизат партии, които заявяват категорично битка с корупцията, битка със зависимостите и поставят на масата разрешаването на текущи икономически, социални и здравни проблеми. Времето е по-скоро реформаторско и дано България успее да извлече поуките си  -  къде е страдала от невъзможност или нежелание за правене на реформи, казва гостът. 

 "Има две ключови неща - разделение на властите и взаимният контрол между властите и, разбира се, свободните демократични избори, които легитимират всяко едно управление", отбеляза Димитрова. 

Всяко ново управление, което идва, включително и сегашното, започва да гради свое собствено статукво. Партиите на промяната градят днешното статукво. Имаме заявени намерения, има и заявени някъде цели, но има още твърде малко материал, за да кажем обективно как ще се случат нещата - дали по нови правила, или ще се влезе в старите обувки, изтъкна Димитрова.  В много от политическите сили виждаме вътрешни разломи, крила, хора – свързани с промяната. Това са хора, които искат да действат по правилата, да спазват върховенството на закона. Това е ключово и в различните партии има такива хора. Има обаче и групи – групи по интереси.

"Голяма част от политическите субекти не са устойчиви партии. „Продължаваме промяната“ не е партия – нито е регистрирана като партия, нито има структура като партия."

Според Димитрова съвременните демократични системи не са родили нищо по-устойчиво и годно да носи отговорност от политическите партии. Единственото нещо, което може да донесе стабилност - при всичките дефекти на партиите - е промяната, оздравяването, реформата вътре в партиите, смята гостът и допълва, че това, което предстои да видим, е способността на политическите партии да отстояват една по-дългосрочна визия. Дори и краткосрочното решаване на проблемите означава да имаш визия в дългосрочен план. Краткосрочните решения също изискват дългосрочни визии.

"За момента имаме залез, отстъпване на заден план на идеологическите партии, но това не означава залез на дългосрочните решения, познаване на механизмите, по които се развиват икономическите и социалните процеси и търсене на решения вътре в тях. Дали партиите от управляващата коалиция ще бъдат способни на такива дългосрочни решения  - това ще зависи в много голяма степен от това дали самите субекти вътре в тях виждат себе си като дълготрайно присъстващи в българската политика или смятат, че те ще имат един кратък хоризонт, в който трябва да се максимализират ползите от определени действия, а след това да напуснат сцената", каза Димитрова. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.