В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Проф. Колев: Обявяването на АЕЦ и газ за "зелени" увеличава енергийната сигурност

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, "В развитие", 04.01.2022 г.

15:07 | 4 януари 2022
Обновен: 15:24 | 4 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Ядрената енергия е енергиен източник, които осигурява базови мощности на всяка една енергийна система, което преодопределя сигурност и надеждност на захранването, и тя е особено необходима за България. Природният газ също би трябвало да бъде признат за "зелена" енергия, макар при работата на газовите инсталации да се отделя CO2. Tова заяви проф. Валентин Колев,  енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Високите цени на световните енергийни пазари са били основен фактор в решението на Европейската комисия да включи някои ядрени и газови проекти в зелената си таксономия, коментира Колев.

"Осигуряването на безвъглеродна енергетика в ЕС е много трудно - енергийната система не може да разчита само на ВЕИ. Те не могат да осигурят статична и динамична устойчивост на системата, както и да я регулират."

В коментар за опасенията от ядрената енергетика в обществото, Колев заяви, че те се коренят в авариите в АЕЦ в Чернобил и Фукушима, но през следващите години ще бъдат засилени мерките за безопасност, както и мерките за съхранение на отпадъците от ядрено гориво.

Запитан за излизането на Германия от ядрената енергетика, Колев напомни за проблемите в енергийната система на страната заради липсата на вятър за ВЕИ през втората половина на 2021 г. 

"Не мога да си представя, че е възможно енергийният баланс на даден участник в синхронната зона на континентална Европа да може да осигури надеждността на електрозахранването от ВЕИ", без базови мощности и без инерционните маси в турбините на традиционните ядрени и въглищни централи, каза Колев. Тези инерционни маси не могат да бъдат заместени от ВЕИ, добави той. 

"Наличието на по-голям процент ВЕИ в една електроенергийна система създава условия за нестабилност в случаи на статични и динамични промени в системата."

Според Колев Германия вече работи по устройства, които да осигурят подобни инерционни маси, но предупреди, че спирането на германските реактори може да доведе до разпад на електроенергийната система, който ще се засегне много по-голям регион от Европа.

Запитан за предложеното от КЕВР увеличение от 30% на цената на природния газ, Колев заяви, че през последните над двадесет години е била изградена солидна нормативна база за ценообразуването на енергийните доставки и напомни, че КЕВР е задължена да осигурява необходимата печалба на базата на разходите на енергийните дружества, за да могат те да изпълняват лицензиите си. 

Ако има регулации, които са некоректни или създадени в полза на дружествата, те трябва да бъдат променени, добави той. 

Увеличението на цената на газа може да предизвика увеличение на топлинната енергия и на електроенергията и преминаване на потребители от газ към ток, което ще натежи на системата, предупреди Колев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.