В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българинът започва да управлява своите спестявания по-активно

Десислава Николова, финансов анализатор в Moitepari.bg, "В развитие", 15.12.2021

15:00 | 15 декември 2021
Обновен: 15:26 | 15 декември 2021
Автор: Галина Маринова

През последните три месеца забелязваме интересна тенденция, че намаляват новооткритите депозити с около 50%. Това означава, че тези пари отиват някъде. Това каза Десислава Николова, финансов анализатор в Moitepari.bg, в предаването "В развитие" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Николова коментира данните от ново проучване на финансовата платформа с цел установяване на инвестиционните намерения и навици на потребителите. 

"Нашите наблюдения са, че една част от тях отиват за закупуване на имоти, а колегите инвестиционни посредници споделят, че доста се е увеличил интересът към инвестиционни продукти. В същото време застрахователните компании също се хвалят с приходи от застраховка "Живот" с инвестиционен характер". 

Започваме да забелязваме нещо, което очаквахме от доста време насам, хората започват по-активно да управляват своите спестявания, подчерта Николова. "Причините това да се случва точно сега, според госта, може да се търсят в страха от инфлация. Инфлацията е тук, за да остане, въпреки твърденията на някои от икономистите, че е временно явление. Това кара хората да търсят все по-често алтернативна доходност за своите спестявания, каквато очевидно не намират в срочните депозити". 

Инвестиционна активност

"Информацията, върху която се изгражда инвестиционният портфейл, е основно от социалните мрежи. Тоест, забелязвам едно залитане по това, което другите правят, а не на база собствено проучване и преценка дали съответната инвестиция, компания, акция ще има потенциал за растеж. Подозирам, че се подценява базата от необходими знания, за да се направи инвестиционно решение". 

Има едно правило - ако искаш да бъдеш успешен, когато инвестираш, не трябва да следваш "стадото", припомни събеседничката. Стадният принцип може да ни ръководи от гледна точка на включване (покупка на конкретна акция), избиране на подходящ момент, следване на определени компании, защото са "модерни", но по-скоро трябва да се търсят нишови компании, които могат да предложат по-висок потенциал за растеж. Но това, разбира се, изисква доста по-сериозни познания.

"Друго, което прави впечатление, освен социалните мрежи, е, че хората често четат определени книги и гледат образователни клипчета в YouTube. Това не е нещо лошо, но по-скоро човек трябва да разполага с нужните теоретични познания и след това да пристъпва към инвестиционна дейност, за да бъде успешен". 

Друг акцент в нашето проучване, което ме изненада, е, че сумата, която се заделя за инвестиции е средно 1000 лв. на месец, защото в аналогичнто проучване преди 5 години бяха показани съвсем различни суми, каза Николова.  

Към кои по-нетрадиционни активи насочват вниманието си инвеститорите в последно време? Какви са предпочитанията - да се инвестира чрез платформи за търговия или чрез професионални инвестиционни посредници? Средно от колко време хората се занимават с активна инвестиционна дейност? Каква е средната инвестиционна доходност? Какъв е рисковият профил на анкетираните? Предпочитани или не са инвестициите в БФБ и защо?

Разговорът с госта не е препоръка за вземане на инвестиционно решение. 

Целият коментар вижте във видеото.