В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Шуйцов: Спадът на петрола ще е временен, докато се появят данни за новия щам

Димитър Шуйцов, финансов анализатор в Think Markets, "В развитие", 26.11.2021 г.

14:29 | 26 ноември 2021
Обновен: 16:29 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Опасенията около новия вариант на COVID-19 от Южна Африка предизвикаха спад в цените не само на петрола, но и на американските и европейски акции и дори на криптовалутите. Инвеститорите в момента кешират част от позициите си, за да се върнат по-късно на пазара, или търсят убежище в злато и облигации. Въпреки сътресенията и освобождаването на количества от стратегическите резерви на САЩ и други държави, ОПЕК+ едва ли ще се отклони от политиката си на постепенно увеличаване на добивите на срещата си следващата седмица. Това коментира Димитър Шуйцов, финансов анализатор в Think Markets, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Силата на пазарното движение се дължи предимно на масовите притеснения на пазарните участници. Това е временно явление, докато информацията за варианта бъде осмислена и има повече данни - това се наблюдаваше при всеки нов вариант и пазарите все още не са претръпнали към тези новини."

Макар опасенията около варианта да са преекспонирани, ръстът на заразени с коронавирус в Европа поражда все повече спекулации за нови затваряния. Търсенето може отново да преодолее предлагането и отново да се появи излишък на пазарите, което ще повлияе негативно на цените, коментира Шуйцов.

"Следващата седмица ще е ключова за петрола и защото започват отново преговорите за ядрената програма на Иран."

Предупрежденията на Саудитска Арабия и Русия за свръхпредлагане в началото на следващата година може да се окажат реалност, ако видим нови ограничения и забавяне в ръста на световната икономика, каза Шуйцов и добави, че досегашният ръст на петрола е бил временен и се е дължал предимно на прекъсванията във веригата на доставки.

Ако се решат проблемите с доставките, петролът "ще намери разумни нива, които са под текущите", добави той.

Освобождаването на количества от стратегическите петролни резерви на САЩ и някои големи азиатски потребители няма да има дългосрочно влияние върху цените, но ще балансира за кратко пазара и ще е преодолее моментните липси. То е и предупреждение към ОПЕК+, че светът не е доволен от цените

Петролният картел следва стратегията си за постепенно увеличаване на добивите и се очаква да я продължи на срещата си следващата седмица за политиката за производство.

"ОПЕК+ има финансова изгода от високите цени в момента, макар че осъзнават, че това не може да продължи прекалено дълго."

Групата едва ли ще предприеме политика на замразяване на увеличението на добивите, но това може да се промени, ако се стигне до затваряне на икономиките в Европа и Китай, смята Шуйцов.

В коментар за действията и влиянието на Федералния резерв на САЩ, Шуйцов заяви, че банката няма директен ефект върху цените на суровините. Фед действа инертно като изтъква, че ще се води от средната годишна инфлация, а изравнено с годините назад, дори сегашните високи стойности от 6% изглеждат ниски, каза той. "Политиката няма да се промени поне през следващите шест месеца."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.