Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Министър Комитова: Има нужда от планово строителство на държавните обекти

арх. Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, "Бизнес старт", 04.08.2021

13:18 | 4 август 2021
Обновен: 14:45 | 4 август 2021
Автор: Георги Карамфилов

България има нужда от планиране на строителните процеси за държавните обекти, заяви арх. Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. В предаването "Бизнес старт" тя сподели, че ако има повече време на този пост, би направила много детайлен план за предстоящото строителство на държавни обекти в страната и да състави бюджет, който да бъде вкаран в годишния бюджет на страната. След това да се строи само по този план, като се следи за сроковете, качествените и количествените индикатори. Това би предотвратило огромния стрес, при който фирмите и публичният сектор трябва да работят в момента.

"Бих планирала за 2022 г. точно колко строежи може да си позволим."

Периодът от 2-3 месеца е прекалено кратък, за да се постигнат някакви грандиозни постижения в сферата на регионалното развитие, смята министърът. По нейни думи още при самото влизане в офиса е заварила дебела папка с въпроси от комисията на Мая Манолова. Отговорът на всичките въпроси е изисквал запознаване с множество документи и месец работа. Комитова обаче се похвали, че администрацията ѝ е успяла да затегне контрола върху строителството и вече може да се строи само при издадено разрешение за тази дейност. Тя смята, че това по никакъв начин не е намалило строителството.

Виолета Комитова коментира и темата за вътрешното възлагане (инхаус процедури - бел.ред.) на обществени поръчки, които според нея са били основен инструмент за източване на държавни средства. 

“До третата стъпка на процедурата за вътрешно възлагане всичко е в рамките на закона, но след нея се забелязва заобикаляне на закона”

Тя засегна и промените в ЗУТ, които са били инициирани от МРРБ. По-точно промененият преди година член от закона, който казва, че преди една улица да бъде въведена в регулация, не може да се разгърне никаква инвестиция. Тази промяна е била въведена, за да се помогне на общините, но към момента в ЗУТ  не се казва кой трябва да извърши тази регулация. Въпросната неяснота блокира инвеститорите и всъщност промяната в ЗУТ има обратен ефект - блокира инвестиционния процес. 

“Строителството е много важно за регионалното развитие - то дава доходи, работни места и поминък, както и генерира печалба. Ще предложим решение, в което общината да е доволна и инвеститорите също.”

Министър Комитова даде своето мнение и за исканията на строителния бранш да може да се издава електронно разрешително за строителство. Според нея това е част от общата тема за електронно управление.

Тя сподели в ефира на “Бизнес старт”, че още през 1992 г. са били въведени CAD системи, чрез които всички строителни книжа се изготвят на електронен носител. Тези цифрови документи обаче се принтират, за да входират в общината. Според нея, това изоставане от 30 години между общината и бизнеса е възможно да се дължи на финансови проблеми, както и на неразбиране на съществото на самия проблем. 

Друг голям проблем, който министърът от служебното правителство не е успяла да отстрани в краткото ѝ време на власт е корупцията, която се случва под претекст “инженеринг” (проектиране и строителство). По този начин на фирма изпълнител могат да се платят много повече пари, отколкото експертите са изчислили предварително, посочва тя. Комитова е на мнение, че навсякъде, където не се налага реален инженеринг, трябва просто да се изготвят строителните книжа, да се изчислят всички нужни материали за извършването на строежа или ремонта, както и тяхната стойност и чак тогава след прозрачен търг да се избере фирма изпълнител. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.