Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ромите не следва да работят само по ромските въпроси

Румян Русинов, политолог и анализатор по ромските въпроси и Деян Колев, председател на УС на Център „Амалипе", "Бизнес старт", 14.07.2021

13:02 | 14 юли 2021
Обновен: 16:19 | 14 юли 2021
Автор: Александра Попова

Аз не бих казал, че има неуспешни политики, а има неосъществени такива. Все още политиките за ромска интеграция не са започнали да се случват Интеграцията се случва на много нива и е плод на усилията на хората, а не на държавна политика. Това кометираха Румян Русинов, политолог и анализатор по ромските въпроси и Деян Колев, председател на УС на Център „Амалипе", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От думите на Румян Русинов стана ясно, че още през 2000 г. НПО секторът дава много добри примери в образователна интеграция на ромските деца - да посещават добрите училища, а не сегрегираните такива. Държавата започна да възприема, че този процес е удачен, като през 2004 г. направи стратегия за образователна интеграция, но не се стигна до нейната реализация.

„Големият проблем е в липсата на воля – едно правителство ако иска ще заложи приоритети – не става въпрос за пари, а да се ангажират институциите“, смята Русинов.

27-годишната Антония Валентинова е номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси. Тя е специализирала анестезиология и интензивно лечение. През 2020 г. печели наградата „Млад лекар на годината“.

Аз приветствам заявеното намерение да има министър от ромски произход и в частност такъв по ромските въпрос. И двете неща се случват за първи път в най-новата ни история. На най-високи нива досега е имало двама заместник-министри от ромски произход, коментира Румян Русинов.

"Това го приемаме като сигнал за добра воля за интеграционни политики. Изборът за д-р Антония Валентинова е добър - млад и образован човек. Ромите-професионалисти не трябва да се капсулират само в ромската тема. Те са специалисти – лекарят не лекува само роми, а всички. Още през 2000 г. стартирах инициатива като директор на програмата за ромско участие в Будапеща за създаването на стипендиантска програма за подкрепа на ромски студенти, която е подготвила десетки хиляди студенти".

Основаната ни теза беше, че вие ще станете специалисти и ще работите като такива не само в ромската общност, добави още политологът.

Деян Колев е на мнение, че д-р Антония Валентинова е много добър професионалист, който се гордее с ромския си произход. Още от студентските си години имаше желание да помогне на българското общество и ромска общност.

"С навлизането на крайните националисти през последното десетилетие в законодателната и изпълнителната власт, както и тенденцията да не се говори открито за ромската общност, намерението да има министър по ромските въпроси е добро".

Деян Колев смята, че има три подводни камъка пред предложението за министър от такъв тип.

Първият е да не се стигне до институционална сегрегация на ромската тема – да не би останалите институции да решат, че няма смисъл да се занимават с нищо свързано с нея. Второто предизвикателство са големите очакванията към министъра, който на практика няма да може да разреши прекалено много проблеми, а само ще координира интеграционната политика. Последният проблем е да не се утвърди мнение, че ромите следва да работят само по ромските въпроси, поясни Колев.

Важно е да се отбележи, че само един човек нищо не може да направи. По тази причина е от голямо значение, ако номинацията бъде приета, д-р Антония Валентинова да бъде достатъчно овластена, добави още Деян Колев.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.