Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Microsoft се доближава още повече до поръчката на Пентагона

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 01.04.2021

12:14 | 1 април 2021
Обновен: 10:42 | 2 април 2021
Автор: Александра Попова

Многомилиардната сделка на Microsoft Corp. за изграждане на персонализирани версии на нейните очила HoloLens за американската армия се придвижва с една стъпка напред, една година след като Сенатът започна да размишлява за замразяване на половината от договора. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Сделката, първоначално разкрита преди три години, сега се оценява на 21,9 млрд. долара за 10 години. Споразумението ще е първоначално за пет години, с възможност за добавяне на още пет години. Производителят на софтуер ще произвежда устройствата за добавена реалност в САЩ. Армията също обяви сделката за договора в сряда на своя уебсайт".

От думите на госта стана ясно, че акциите на Microsoft са поскъпнали с 3,1% след новината, затваряйки на ниво от 235,77 долара в Ню Йорк.

"Първоначалният ангажимент включва оборудване на цялата дивизия Close Combat Force, повече от 120 000 войници. Договорът включва и някои облачни услуги на Azure", каза главният редактор.

"Програмата, известна като Интегрирана система за визуално увеличаване, или IVAS, има за цел да разработи „хедс-ъп дисплей“ за сухопътните войски на САЩ, подобно на тези на пилотите на изтребители, използвани в пилотската кабина. Системата ще позволи на командирите да показват информация върху козирка пред лицето на войника и ще включва и други функции като такава за нощно виждане".

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg