Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За МСП са осигурени програми за общо 800 млн. лв. в Плана за възстановяване на България

Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер, министър на икономиката и на социалната политика, Бизнес старт, 25.02.2021

11:38 | 25 февруари 2021
Обновен: 11:41 | 25 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

По настояване на Икономическия и социален съвет в Националния план за възстановяване и устойчивост са включени няколко програми за малките и средни фирми на обща стойност 800 млн.лв. Това заяви Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), бивш вицепремиер, министър на икономиката и на социалната политика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"В България трябва да се опитаме да приложим практиката на Европейския комитет, според която Европейската комисия и Европейският парламент са задължени да искат становища от Европейския икономическия и социален комитет, да се съобразяват с тях и да дават обратна връзка какво от тези становища са изпълнили".

„Ролята на съвета е да консултира Народното събрание, Министерски съвет и президента по въпроси, които се отнасят най-вече до гражданското общество. За съжаление, в годините тези три институции не успяха да създадат един автоматичен механизъм за искане на такъв тип становища и ИСС в годните изработва такива становища по собствено усмотрение и ги представят на тези институции“, казва Шулева.

„Европейският икономическия и социален комитет в ЕС има много по-голяма роля в разработване на становища, тъй като ЕП е задължен да се съобрази с тях. Надявам се с промяна в закона и в България това да се случи и у нас през следващите години.“

На пленарна сесия във вторник ИСС е определил стратегическите си приоритети за периода 2021 г. - 2025 г. Те са три основни: европейският зелен пакт и устйчивото развитие на България; технологичната трансформация и дигитализацията на икономиката и обществото; европейския стълб на социалните права и европейския план за действия.

„По Европейския зелен пакт ние ще разработваме няколко становища. Една част от този пакт е и Националният план за възстановяване и устойчивост. По първия му вариант миналата година ИСС даде много сериозни препоръки и изработи много силно становище. В резултат на него във втората версия са променени политики, които са в размер на повече от 1 млрд. лева по предложение на ИСС“.

„Този механизъм за диалог, който се установява с институциите, които взимат решения, е много важен, защото все повече трябва да се чува гласът на организираното гражданско общество. Ние сме амбицирани да подготвим резолюции, които да доведат до промени“, коментира още гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.