Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2021 г. ще бъде годината на оцеляване за МСП

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес; адв. Стефан Гугушев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“, Бизнес старт, 26.01.2021

12:13 | 26 януари 2021
Обновен: 12:22 | 26 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Има доста сериозно забяване при мерките и схемите, насочени към засегнатите фирми от пандемията. Някои от тях дори се съмняват, че ефектът ще бъде положителен за тях. Когато една помощ не идва навреме, нейната ефективност намалява драстично и това рефлектира, както върху самите фирми, така и върху техните доставчици и клиенти. Това заяви Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" с водеш Христо Николов

"Причината за тези административни смущения е огромната бюрокрация, както на етап кандидастване и одобрение, така и на етап отчитане". 

"Цялото това забавяне ще има отражение върху обществото като цяло, тъй като малките и средни предприятия са гръбнакът на българската икономика", коментира Елеонора Негулова, посочвайки, че в някои райони на страната МСП са единственият работодател и данъкоплатец. 

От разговора стана ясно, че конкретните проблеми се изразяват в огромното количество документи.

"На база моя личен опит по мярката за подкрепа на микропредприятия, т.нар. мярка "3-10 хил. лева", ако една фирма не е достатъчно дигитализирана и съответно нейното счетоводство или обслужваща счетоводна фирма нямат такъв капацитет, даденото предприятие ще бъде изправено пред много големи проблеми при оформянето на тези отчетни документи". 

"Ако документите не бъдат предоставени в срок, има риск да се наложи връщането на тази подкрепа", пояснява председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

"Дигитализацията на малкия бизнес е стратегически проблем и се нуждае от спешно решение. Нивото е отчайващо ниско, въпреки че България има високоскоростен интернет и едно от нещата, с които се гордеем". 

По думите на госта и при другите мерки се срещат проблеми, сред които мярката по линия на Оперативна програма "Иновации и конкуретноспособност".

"Те бяха свързани с опроставяне на данъци само в определен размер, което всъщност в ситуация на спиране на работа за половин година и повече не би трябвало въобще да се дължат данъци. Тук пролича липсата на стратегическо виждане как да бъдат подкрепени жизнеспособните фирми и да им се даде възможност за данъчна ваканция за определен период от време". 

Адвокат Стефан Гугушев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“, добави, че много фирми са отказвали да кандидатстват по ОП "Иновации и конкуретноспособност", тъй като целта на държавата е била да избегне предприятията, които и преди пандемията са били в затруднено положение.

"Затова част от критериите са свързани с капиталовата адекватност и съответно спадането на оборота към момента на започването на извънредното положение. Съответно и всяка фирма следва да бъде изряден данъкоплатец". 

Елеонора Негулова сподели, че много от фирмите поради ОП "Иновации и конкуретноспособност" или поради недостиг на ликвидни средства, липса на пазар, или вследствия на първия и втория локдаун, са спрели да работят. 

"Тези фирми се намират в състояние на технически фалит - не са го обявили официално, защото процедурите за фалит и ликвидация в България са доста тежки. Ситуацията е много трудна и за тези, които не са спрели да работят, като за тях цялата 2021 г. ще бъде годината на оцеляването". 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.