Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Виктор Папазов: Качествените храни не могат да бъдат евтини

Виктор Папазов, управляващ съдружник в „Рукатка“, създател на Българска фондова борса, Бизнес старт, 12.01.2021 г.

11:50 | 12 януари 2021
Обновен: 14:25 | 12 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Търсенето на биохрани се увеличава, защото хората започват да осъзнават колко е важно да се хранят с чиста и истинска храна. Това заяви Виктор Папазов, управляващ съдружник в „Рукатка“ и създател на Българска фондова борса, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Компанията предлага чисти и натурални млечни биопродукти без сухо мляко и без консерванти, които могат да бъдат открити в магазини за биохрани, онлайн платформи и малка част от големите вериги за бързооборотни стоки. Папазов сподели, че за продуктите се използва мляко от сертифицирани биоферми. 

Подобен бизнес обаче крие редица трудности, пред които производителят е изправен. 

„Ние предлагаме може би едни от най-качествените и съответно най-скъпите съответно млечни продукти на пазара, но на хората не им харесват високите цени. Как да им обясня, че качественият продукт не може да бъде евтин. Има много недобросъвестни производители, които например използват сухо мляко за продуктите си“, коментира Папазов.

Друг проблем, който той очерта е нелоялната конкуренция от страна на европейските страни.

„Поне 50% от цената на европейското масло, което ядем е субсидирана. А в България, ако кажем условно, че килограм масло струва 40 лв. от тези пари много малко отиват за производителя. Търговецът взима една много съществена част от цената, която виждате в магазина, а 20% от нея е ДДС. Производителят е поставен в най-лошото положение, в което може да бъде“, допълва управляващия съдружник в „Рукатка“.

Целият разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.