В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Онлайн търговията не е „златната кокошка“ за спедиторския бизнес

Доц. д-р Момчил Антов, директор на Националното сдружение на българските спедитори, В развитие, 02.12.2020

13:20 | 2 декември 2020
Обновен: 09:46 | 3 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Онлайн търговията помага на спедиторския бизнес в пандемията, но не можем да кажем, че е „златната кокошка“ за него. Това заяви доц. д-р Момчил Антов, директор на Националното сдружение на българските спедитори (НСБС), в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Само за първите месеци на пандемията около 20% от спедиторските компании в сектора са отчели спад с над 50% на приходите си, обясни гостът. Въпреки това той добави, че част от компаниите в момента са в подем в зависимост от специализацията си.

„Генерален извод не може да се направи, но като цяло можем да кажем, че спедицията е пряко свързана с другите сектори на икономиката“.

От НСБС прогнозират трудно възстановяване на въздушния и морския транспорт, като при втория дори се забелязват случи на спирания на кораби, за да не пътуват празни. От друга страна обаче от Сдружението смятат, че автомобилният транспорт ще се възстанови най-бързо.

„Печеливш от ситуацията е жп превоза заради опита за възстановяване на мултимодалния транспорт в страната, но трябва да имаме предвид, че тези превози са бавни и не могат да удовлетворят нуждите на бизнеса, така че подемът ще е кратък“.

България към момента не изпитва затруднение с доставките, но за да не се стигне до дефицит на стоки не трябва да се създават ограничения по границите, каза Антов.

Онлайн търговията се отразява положително на спедиторските компании, но това не е „златната кокошка“ на сектора, тъй като става въпрос за малки пратки, чието освобождаване от митниците например е трудно и е свързано с разходи“.

„Онлайн търговията е и един от вариантите за спасяването на въздушния транспорт, тъй като той се справя много добре с тези пратки“, заяви гостът.

По думите на Антов дигитализацията е основен приоритет, но нещата се случват много бавно. Положително влияние в тази посока според него ще окаже Регламентът на ЕС относно електронната информация за товарните превози.

Антов коментира, че и много малко компании са успели да се възползват от държавната подкрепа за бизнеса, което се дължи на липса на информация.

„Изводите от 2020 г. ще ни позволят да влезем в 2021 г. по-подготвени и се надявам тази криза да бъде преодоляна, за да можем да вървим към възстановяване и просперитет“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.