Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Анализатор: Петролът може да стигне 100 долара за барел въпреки навлизането на електромобилите

Огнян Николов, инвеститор, Бизнес старт, 02.12.2020

10:30 | 2 декември 2020
Обновен: 11:35 | 2 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Позицията на западните пазари, че времето на петрола е отминало, е изцяло погрешна. Търсене за черно злато винаги е имало и ще продължи да има, въпреки че пандемията се отрази на неговите цени. Това коментира Огнян Николов, инвеститор, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

По отношение на отложената среща на ОПЕК и липсата на консенсус по удължаване съкращенията върху доставките Огнян Николов коментира, че петролният картел не задължава и е по-скоро доброволен алианс, в който по-малките играчи не винаги играят по правилата на големите като фактическия му лидер Саудитска Арабия. 

"По-малките страни членки винаги лъжат, когато става въпрос за изпълнение на квоти. Тези квоти са базирани спрямо техните залежи. Венецуела е основен пример за неспазване на поети ангажименти, тъй като преди време тя излезе с документ, според който има най-големите залежи, а всъщност не може да задоволи собственото си потребление."

Визирайки бързото развитие на електромобилите и електрификация в транспортния сектор гостът смята, че това няма да откаже влияние върху цените на петрола и "можем да бъдем свидетели на 100 долара за барел по-скоро, отколкото си мислят англосаксонските инвеститори". 

"Историята показва, че при навлизането на петрола в икономиката в началото на миналия век, тогава хората са смятали, че времето на въглищата е отминало. И все още въглищата продължават да бъдат използвани и да са привлекателна суровина. Същото важи и за петрола."

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.