Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Експерт: Нужни са промени и цялостно преразглеждане на трудовото закондателство

Жасмина Саръиванова, експерт "Защита на работодателските интереси" в Българска стопанска камара, Бизнес Старт, 09.08.2020

10:41 | 9 септември 2020
Обновен: 11:57 | 9 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Необходими са по-конкретни указания за работата вкъщи, които да насочват и работодателите и работещите какво точно трябва да се спазва. Надомната и дистанционна форма на труд присъства в българското законодателство под една или друга форма, но проверките, които трудовите инспектори ще извършват, трябва да са ясни и стриктно дефинирани особено на фона на пандемичната ситуация. Трудовото закондателство и различните форми на труд трябва да бъдат преразгледани, за да се отговори по най-оптималния начин на новата ситуация. Това заяви Жасмина Саръиванова, експерт "Защита на работодателските интереси" в Българска стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Иванов.

"Въпреки че в сегашното законодателство присъстват определени правила за дистанционна работа, работодателите трябва много внимателно да преценяват ситуацията и да предоставят оптимални указания, тъй като обстоятелствата налагат бързо взимане на решения и преструктуриране на формата на работа"

Жасмина Саръиванова заяви, че службите по трудова медицина са от изключителна важност, като дори и "Европейската агенция за безопасност и здраве при работа е препоръчала още при настъпване на пандемията всички действия на работодателя да бъдат съгласувани със службите по трудова медицина".

"По този начин ще могат да бъдат намесени и експерти в областта на трудовата медицина, които да вземат отношение и да преценят всички рискове."


Във връзка с 4-дневната работна седмица гостът заяви, че "не съществува пречка в законодателството на България, но е необходимо съгласуване между двете страни, за да бъдат дефинирани осигуровките и добавената стойност на работника, както и размера на възнаграждението.

Още за проверките от страна на Главната инспекция по труда във връзка с дистанционната работа и как трудовото законодателство трябва да адресира пандемичната обстановка вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук