Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Адвокати и стартъпи търсят начин за по-лесно откриване на банкови сметки от чужденци

Адв. Георги Гайдаров, Обединение на свободните адвокати; Добромир Иванов, Българска стартъп асоциация, Бизнес старт, 02.07.20

11:04 | 2 юли 2020
Обновен: 12:22 | 2 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Масово чужденци имат проблем с откриването на набирателни сметки за новоучредени дружества в българските банки. Това каза адв. Георги Гайдаров, член на Управителния съвет на Обединението на свободните адвокати, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.  

По думите му няма мотивиран отказ от страна на банките.  

“Това ни накара да напишем писмо и да поканим всички заинтересовани страни да се съберат и да обсъдят къде точно е проблемът - дали имаме свръхрегулация или нещо друго”, каза Гайдаров.  

Той добави, че в момента няма ясен отговор какъв точно е проблемът, има само предположения.  

“Това е транспониране на европейска директива за изпирането на пари. Тази регулация не можем да я избегнем. Трябва да се намери балансът между борбата с прането на пари и борбата за инвестиции и икономическо развитие на България. Банките са задължени лица и носят огромна отговорност, ако възникне проблем, така че според мен се презастраховат. Затова искаме да обсъдим и да видим къде се крие проблемът”, обясни Георги Гайдаров.  

Той смята, че отношението на страната ни към чуждестранните инвеститори трябва да е константно.  

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO) от своя страна каза, че този проблем съществува още от изграждането на стартъп екосистемата. 

“Борбата с нашите банки е едно от нещата, които карат инвеститорите да се преригстрират в други държави. Така затваряме вратите си към външните инвестиции”, коментира той.  

Иванов посочи, че за да отвориш фирма, трябва да имаш банкова сметка и в тази връзка банките не трябва да спират, а да подпомагат този процес.  

“Предният стартъп, в който бях, беше българо-френски. Затвориха фирмата заради проблеми с банките. Трябва да видим коя е задължителната рамка и как могат нещата да се оптимизират. Със сигурност имаме някаква гъвкавост, в която можем да се движим”, каза още той.  

Вижте целия разговор във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” вижте тук.