Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Предлагането на петрол ще доминира над търсенето поне до края на 2020 г.

Николай Ваньов, финансов анализатор, Бизнес старт, 23.04.2020

10:19 | 23 април 2020
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поне до края на тази година, а може би и през следващата предлагането на петрол ще доминира над търсенето. Това мнение изрази финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Най-основната причина за отрицателните цени на петрола според анализатора е нарастване на предлагането, съпроводено с голям спад в търсенето. "Складов капацитет липсва, а много от купувачите, особено тези с цел хеджиране, тряваше да посочат къде да се извърши доставка. Те бяха принудени да направят бърза разпродажба на позициите си и затова се стигна до високите цени", уточни той.

"При фючърсите през юли с доставка през август няма да видим чак такива дълбоки ценови несъответствия", смята Ваньов.

По думите на госта се вижда ясно желание на ОПЕК+ да "изтика" щатските шистови производители от пазара. "Американският президент Доналд Тръмп пък се старае да запази позициите и работните места в страната", допълни той.

Доналд Тръмп обмисля да спре вноса на петрол от Саудитска Арабия. Ще бъде ли ефективна мярката?

"Когато всички незивестни от уравнението се премахнат, американският потребител ще плати за спасяването на собствената шистова индустрия. Европа може да се окаже печеливша от това".

Ваньов е убеден, че всеки опит за картелиране на пазара води до проблеми.

Как ще се отрази сривът в цените върху цените на горивата у нас?

"Очакваме поевтиняване на горивата у нас, макар че още не го виждаме. Ние сме зависими от цената на руския сорт петрол Urals".

Николай Ваньов обясни, че стабилност  на петролните пазари може да очакваме тогава, когато видим признаци за излизане от икономическия блокаж заради пандемията от коронавируса.

Целия разговор чуйте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.