Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо цените на петрола станаха отрицателни?

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, Бизнес старт, 21.03.2020

09:36 | 21 април 2020
Обновен: 09:36 | 21 април 2020
Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очаквано е в период, в който никой не търси петрол, а все още се произвежда, цената за неговото складиране да се окаже по-висока от стойността на самата суровина. Виждаме голям диапазон между цените на майския и юнския контракт. Тази разлика винаги е била цената за съхранение на суровината. Сега се оказва, че в САЩ няма повече капацитет за складиране. Това заяви Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Майстер отбеляза, че фючърсният пазар на петрол има два вида договора.

"При договорка за купуване или продаване, когато настъпи падежът, има два начина за уравняване - да се получи реална доставка на купеното, или да направи "кеш сътелмънт" - да се размени разликата в цената. За фючърсите на петрол има само реална доставка. Много от участниците на пазара - брокери и инвестиционни банки, нямат възможност или не искат да реализират реална доставка върху този договор. Брокерът изисква да затворите позицията си преди крайния срок. Много участници са чакали последния момент за това", уточни той.

"Пазарът определя цените. ОПЕК+ намали производството с 10%. Търсенето обаче е намаляло с много повече от 10%", посочи Николай Майстер.

Целия разговор чуйте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.