ОПЕК+ търси спешно решение за изход от кризата след колапса в цените на петрола

Представители на страните от алианса проведоха извънреден разговор във вторник

20:46 | 21 април 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Енергийните министри от пакта ОПЕК+ проведоха във вторник (21 април) непланирана видеоконференция, за да обсъдят срива в цените на петролните пазари, като става ясно, че те не са взели окончателно решение за нови мерки относно политиката на съкращение на добива, информира Bloomberg.

Разтревожени от продължаващия спад на петролните цени въпреки споразумението между големите производители за рекордно съкращаване на производството по-рано този месец, няколко представители на страните от алианса проведоха неофициални разговори, „за да преодолеят настоящата драматична ситуация на петролните пазари“, написаха представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Twitter.

Те потвърдиха ангажимента си към съкращенията и се съгласиха да провеждат редовни консултации относно състоянието на пазара. 

В понеделник фючърсите върху петрола се сринаха под нулата за първи път в историята, след като задълбочаващата се икономическа криза, причинена от коронавируса, отчая до такава степен трейдърите, че те се опитват всячески да избегнат физическата доставка на „черно злато“.

В безпрецедентния ден за търговията цената на договорите с доставка през май заличиха цялата си стойност, счупвайки всякакъв рекордно от ударено дъно в цените на петрола от  1946 г. насам.

Петролните цени продължават да падат и днес, въпреки че 23-те държави от ОПЕК+ възнамеряват да намалят глобалното предлагане с 10%. 

„Продължаваме да наблюдаваме необикновени сътресения на петролните пазари през този черен за индустрията април“, споделя Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в Twitter. „Намаляването на предлагането на ОПЕК+ е солиден старт, но е недостатъчно за незабавно балансиране на пазара поради мащаба на спада в търсенето“, подчертава още той.

Повече по темата четете на Investor.bg.