Кремъл: Сривът на цените на петрола не е апокалиптичен за Русия

40% от данъчните приходи на Русия идват от продажби на нефт и газ

16:22 | 21 април 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Потъването на цената на американския лек суров петрол до отрицателна територия е само търговски въпрос и няма нужда да му се придава „апокалиптичен оттенък“, смятат от Кремъл. 

"Това не е причина за прекалено негативни оценки на настоящата реалност, тъй като цените на петрола, въпреки че не демонстрират положителна тенденция, не търпят същия срив, който удари фючърсите", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Bloomberg. 

Русия получава близо 40% от данъчните си приходи от продажби на нефт и газ. 

Песков заяви, че Кремъл следи внимателно пазара на петрол и държавата разполага с достатъчно ресурси, за да смекчи удара.

„Пандемониумът с фючърси е абсолютно спекулативен, просто е въпрос на търговия“, каза Песков. 

Припомняме, че за първи път в историята бе отчетен безпрецедентен спад в цените на петрола на дълбоко отрицателна територия. Доставките за месец май вчера заличиха цялата си стойност. Цената на някои фючърсни договори за американския суров петрол WTI паднаха до -40,32 долара за барел. 

Сривът в търсенето на петрол в резултат на блокирането на световната икономика заради пандемията, ценовата война сред големите производители, които наводниха пазара с барели, и складовете с изчерпан капацитет са сред причините за спада.