Тръмп обеща финансова подкрепа за петролните компании в САЩ

Президентът заяви, че водеща цел е да запазят работните места в сектора

20:08 | 21 април 2020
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията му работи по план за разпределянето на средства за петролната индустрия, съобщава Bloomberg. Целта на Вашингтон е да се предотврати загубата на работни места, след като цените на петрола се понижиха драстично до отрицателна територия.

„Никога няма да предадем великата американска петролна индустрия“, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter. “Инструктирал съм министъра на финансите и министъра на енергетиката да съставят план, чрез който да бъде осигурено финансиране, така че тези много важни компании и работни места да бъдат защитени в бъдеще“, допълва американският президент.

Петролната индустрия търпи удари на два фронта. От една страна, коронавирусът доведе до срив на търсенето, а от друга, ценовата война между Русия и Саудитска Арабия изпрати цените на лекия суров петрол до историческо дъно.

51 хил. души в сектора са съкратени през март, а ситуацията вероятно ще се влоши, докато цените се понижават, се посочва в доклад на консултантската група BW Research Partnership. Според някои експерти има вероятност да са изгубени 30% от работните места в индустрията през първото тримесечие на тази година.

През последните седмици администрацията на Тръмп търси начини да подкрепи независимите петролни компании, които бяха ударени от срива на цените на петрола.